Regel personeel
In je zoektocht naar geschikt personeel zijn wij je graag van dienst. Het WerkgeversServicepunt (WSP) Regio Foodvalley ondersteunt en adviseert bij het vinden van personeel. Het WSP merkt dat, juist in deze roerige tijden, er bij veel ondernemers behoefte is aan flexibel omgaan met arbeidsinvulling én gedegen advies bij personeelsvraagstukken. Tijd voor een nadere kennismaking!
Wat kan het WerkgeversServicepunt Regio Foodvalley voor werkgevers betekenen?
Aan het woord is Sophie Keijzer, accountmanager bij het WSP. Dagelijks staat zij voor de uitdaging om de match te maken tussen werkgevers en kandidaten die, om welke reden dan ook, een uitkering ontvangen. Dit gaat veel verder dan alleen het invullen van vacatures. Alle werkgevers in Regio Foodvalley kunnen met hun personeelsvraagstukken kosteloos terecht bij het WSP. Samen met 19 collega’s biedt Sophie advies op maat.
De arbeidsmarkt van morgen – flexibel omgaan met veranderingen
Sophie Keijzer: “De arbeidsmarkt van morgen vraagt om slimme personeelsoplossingen. Wij helpen daar graag bij. Zo belde bijvoorbeeld een werkgever uit Barneveld mij. Hij had door de coronamaatregelen minder werk en had eigenlijk geen werk meer voor een kandidaat die bij hem als oproepkracht werkte, terwijl de kandidaat wel zijn werk goed uitvoerde. Gelukkig kon ik deze kandidaat ‘doorplaatsen’, zoals we dat noemen. Hij werkt nu bij een andere werkgever uit ons netwerk waar ze juist wel een paar extra handen konden gebruiken. Ik ben dan de schakel tussen de werkgevers”
Wie werft via het WSP, werkt aan een divers en inclusief personeelsbestand.
“De arbeidsmarkt van morgen vraagt om werkgevers anno nu. Werkgevers anno nu kiezen voor slimme personeelsoplossingen. Jongeren, 50-plussers, mensen met een arbeidsbeperking en statushouders, allemaal mensen die ook graag willen werken.”
Vertrouwen als basis voor ontwikkeling en groei
“Het mooiste van mijn werk vind ik de vertrouwensband die ik opbouw met veel werkgevers. Natuurlijk is de kers op de taart het resultaat zien; wat het hebben van een baan betekent voor mensen. Wanneer een kandidaat na jarenlang op de bank zitten weer aan het werk kan, maakt dat veel los. Het is vaak een grote uitdaging om die mensen op een passende functie te krijgen. Ze zijn bij het eerste contact niet altijd enthousiast over een mogelijke vacature omdat ze in het verleden vaker teleurgesteld zijn, of ze voelen zich bijvoorbeeld te oud en zien ze geen perspectief. Wanneer het dan na een gesprek echt een kans wordt of een baan, bloeien ze helemaal op. Werk is natuurlijk veel meer dan alleen een salaris. Het biedt ook structuur, een sociaal netwerk en mensen krijgen weer zin in het leven. Het geeft echt een kick als iemand zo opbloeit, zich kan ontwikkelen en een essentiële bijdrage levert bij een ondernemer."
‘Hoe mensen opbloeien en ontwikkelen bij het hebben van werk, daar krijg ik een kick van’
Maatwerk voor werkgever én werknemer
“Een werkgeversvraag kan eenmalig zijn, maar met veel werkgevers heb ik regelmatig contact. Hierdoor weet ik goed welke kandidaten passen en laten werkgevers veel aan mij over. Dat werkt heel prettig. Om dit te kunnen bieden is ons team verdeeld in subregio’s. Zo heeft een werkgever altijd een vast contactpersoon. De vraag van de werkgever staat voor ons voorop, maar vaak gaat het niet om een pasklare oplossing. Soms worden de kandidaten eerst opgeleid door de werkgever of in een traject met een opleider. Voor dit soort oplossingen werken we samen met het Leerwerkloket Regio Foodvalley. Voor iedere werkgever en elke kandidaat is het maatwerk.”
Een passende werkplek kan een leven optillen – een praktijkvoorbeeld
“Een mooi voorbeeld is een jongen die nu aan het werk is bij een wasstraat. Hij functioneerde niet goed in een team, doordat hij graag de dienst uitmaakt. Dit vraagt natuurlijk ook wat van de werkgever. De betreffende werkgever greep de uitdaging met beide handen aan en maakte hem nadrukkelijk eindverantwoordelijk voor zijn onderdeel. Dat werkt heel goed. De kandidaat werkt nu met veel plezier en naar ieders tevredenheid. Mooi om te zien. Een passende werkplek vinden voor statushouders werkt natuurlijk ook anders. Deze groep heeft veel meegemaakt, heeft een andere cultuur en spreekt vaak gebrekkig Nederlands. Ze willen graag aan de slag, maar hebben vaak geen idee wat ze kunnen en wat er mogelijk is. Als je dan een passende plek vindt, is het geweldig om te zien hoe zij integreren en echt gaan stralen”
Van beperkingen mogelijkheden maken
“Kandidaten met een arbeidsbeperking zijn extra gemotiveerd om te werken. Van de werkgever vraagt het vaak wel wat aanpassingen. Wat heeft iemand nodig om goed te kunnen functioneren? Daar help ik werkgevers graag mee. Soms klinkt dit bij de kennismaking heel groots voor een werkgever, maar zijn zij ook onbekend met de hulpmiddelen die er zijn. Daar maak ik ze bekend mee. Denk aan een Mentorwijstraining die we kosteloos bieden. In 4 avonden leert de leidinggevende omgaan met de nieuwe kandidaat. De Participatiewet uitvoerder Werkkracht in Ede organiseert deze training. Een ander voorbeeld is de inzet van een jobcoach die een kandidaat 1-op-1 begeleidt, bijvoorbeeld met het op tijd komen. Het WSP heeft een groot netwerk van specialisten. Afhankelijk van de werkgever en kandidaat koppelen we bijvoorbeeld een passende jobcoach. In de praktijk merken we dat het vaak met een eenvoudige oplossing heel goed werkt en dat de tijdsinvestering veel winst biedt voor een ondernemer. Het aantal werkgevers dat hiervoor openstaat groeit, een mooie ontwikkeling. Wanneer een werkgever persoonlijk iemand met een arbeidsbeperking kent, geven zij eerder iemand een kans in hun organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een autistisch buurmeisje of een neefje met een lichamelijke handicap.”
Kosteloos, praktisch en snel
“Onze dienstverlening is kosteloos. We zijn er juist om de werkgever te helpen, daar zit geen verdienmodel in. Ons team van twintig collega’s staat dagelijks klaar. Wij zijn allemaal in dienst bij een van de 8 gemeenten, bij het UWV of bij Werkkracht. Omdat we praktisch georganiseerd zijn kunnen we snel schakelen. Het WSP wil dit graag voor meer werkgevers in Regio Foodvalley doen. We komen graag in contact!