Van Syrië naar schoorstenen

Bijna zes jaar geleden vluchtten Mustafa (40 jaar) en zijn gezin uit Syrië naar Nederland. Na verschillende banen krijgt Mustafa de kans te groeien als werknemer bij Exclusieve Schoorstenen in Ede.

Bij Exclusieve Schoorstenen treft Mustafa bedrijfsleider Wijnand. De werkgever is heel blij met de inzet van Mustafa. “Ik krijg heel veel energie om mensen te begeleiden voor wie het hebben van een baan niet zo vanzelfsprekend is. Thuiszitten is ook niks toch?”, vraagt de bedrijfsleider. Of het nu gaat om een vluchteling of een jongere die wat meer begeleiding nodig heeft bij de start, iedereen verdient een kans, is de gedachte van Wijnand. En die kans heeft Mustafa gegrepen.

Taal leren

“Toen we hier kwamen wonen, hebben wij ervoor gekozen om eerst de taal heel goed te leren. Taal is echt een sleutel van alles dus daar ging ik gelijk mee aan de slag”, vertelt Mustafa gedreven. Hij haalde zijn inburgeringsdiploma op het hoogste niveau (B2). Ook nam hij abonnementen op verschillende kranten en maakte samenvattingen van de artikelen die hij las. “Doordat ik in Syrië bedrijfseconomie studeerde, heeft politiek mijn interesse. Niet het makkelijkste onderwerp in taal, maar wel heel leerzaam.” Ondertussen ontving hij een uitkering om van te kunnen leven.

Mustafa haalde het inburgeringsdiploma en ging aan de slag. Verschillende banen volgden. Zo ging hij aan de slag als docent assistent Nederlands bij een taalschool in Utrecht waar hij andere inburgeraars de taal leerde. En hij werkte als tolk bij de gemeente Ede. “Ik had verschillende parttime banen zoals post bezorgen maar wilde graag fulltime aan de slag én voldoende uitdaging.” Dat lukte. Samen met Marije Laarhoven, accountmanager bij het Werkgevers Servicepunt Regio Foodvalley, bezocht Mustafa het bedrijf Exclusieve Schoorstenen. Mustafa: “Ik voelde mij er meteen thuis. De schoorstenen zijn ook ware kunstwerken.”

Doorgroeien

Na een gesprek kon hij gelijk aan de slag. En ook heel prettig: er waren genoeg doorgroeimogelijkheden. “Ik startte in de productiehal en leerde veel over schoorstenen. Na twee maanden volde ik de cursus Palette CAD tekenen in Maastricht. Al snel werkte ik twee dagen per week op kantoor en drie dagen op productie. Vanaf dit jaar werk ik vier dagen per week als tekenaar en nog een dag in de week in de hal. Ik heb het hier heel erg naar mijn zin en werk inmiddels als assistent werkvoorbereider. Ik heb leuke collega’s en we vormen een hecht team.”

Echte kans

Bij Exclusieve Schoorstenen staan 19 mensen op de loonlijst. Wat iemands achtergrond is of hoe hij gestart is bij het bedrijf, dat doet er niet toe. Wijnand: “We maken geen onderscheid. We vinden het belangrijk dat als iemand een kans verdient, diegene ook echt een kans moet krijgen.’’