Je kunt hier vragen stellen, een gesprek aanvragen met een adviseur van de gemeente en handige documenten downloaden. Daarnaast hebben we per thema relevante links voor je verzameld die je kunnen helpen bij het maken van keuzes voor je bedrijf. 

Mogelijkheden voor jouw boerenbedrijf

Gemeente Ede wil jou als boer zo goed mogelijk ondersteunen in een tijd waarin er veel op je af komt. We hebben deze webpagina ontwikkeld om een overzicht te geven van de mogelijkheden en onze kennis voor iedereen beschikbaar te maken.

Met een tractor wordt gras gemaaid in een veld. Op de voorgrond een houten hek.

Interimbeleid: doorontwikkelen agrarische bedrijven

Als agrarisch ondernemer kun je bij de gemeente terecht als je plannen hebt om jouw bedrijf door te ontwikkelen en bijvoorbeeld je stallen wilt vergroten. Met het interimbeleid voor agrarische ontwikkelingen (veehouderijen) wil de Gemeente Ede perspectief bieden aan agrarisch ondernemers.

Lees meer over het interimbeleid

Pilot Ondernemingsplan voor agrariërs

Je kunt als agrarisch ondernemer nu deelnemen aan de pilot Ondernemingsplan. Heb je ideeën of plannen om stikstof te reduceren op jouw bedrijf? Weet jij hoe jouw bedrijf een positieve bijdrage kan leveren aan natuur, water of klimaat? Maak dan nu met een financiële bijdrage van de overheid je eigen toekomstbestendige ondernemingsplan. Je wordt hierbij ondersteund door een eigen adviseur en zaakbegeleider. 

Meer informatie

Veranderen functie stoppende boeren

Gemakkelijk en snel een nieuwe bestemming vastleggen voor een agrarisch bedrijf dat gestopt is, of gaat stoppen. Dat is het doel van een nieuwe regeling die de gemeente Ede heeft gemaakt. 

Lees alles over de ProMo-regeling

Waar ben je naar op zoek?

Kijk op de website van de overheid of uw bedrijf een zogenoemde piekbelaster is.

Extra ondersteuning

De stappen die nodig zijn om de stikstofuitstoot te verminderen, kunnen ingrijpend zijn. Het Rijk biedt daarom extra ondersteuning en de mogelijkheid om informatie op maat aan te vragen. Dit najaar komen er ook nieuwe regelingen die u kunnen helpen. Er komen subsidies voor innovatie en verplaatsing van landbouwbedrijven.

Hulp krijgen

U kunt op verschillende manieren hulp bij de keuzes krijgen. Een onafhankelijk adviseur vanuit de overheid (een zaakbegeleider) kan bijvoorbeeld met u meedenken. De zaakbegeleider komt dan gratis bij u langs en kan u informeren over opties en financiële regelingen die voor uw bedrijf interessant kunnen zijn. Maak via de website van de overheid een afspraak.

Doorgaan met uw bedrijf

Wilt u doorgaan met uw bedrijf? Dan verwacht het Rijk dat u een ondernemingsplan gaat maken. U kunt nu deelnemen aan de Pilot Ondernemingsplan. U maakt met een bijdrage van de overheid een ondernemingsplan waarin u opschrijft welke maatregelen op uw bedrijf een positieve bijdrage leveren aan stikstofvermindering en kwaliteitsverbetering voor natuur, water of klimaat.

Twijfels over stoppen

Twijfelt u over stoppen? Stoppen is natuurlijk een grote keuze en afhankelijk van wat u wilt als ondernemer, uw gezinssituatie met eventuele opvolgers en uw financiële situatie. De zaakbegeleider van de RVO staat klaar om met u mee te denken. De begeleider helpt u stappen in kaart te brengen en weet welke regelingen voor u interessant zijn. Maak hiervoor een afspraak.

Kijk ook op de website van de overheid voor regelingen om te verduurzamen.

Als agrarisch ondernemer kun je bij de gemeente terecht als je plannen hebt om jouw bedrijf door te ontwikkelen en bijvoorbeeld je stallen wilt vergroten. Met het interimbeleid voor agrarische ontwikkelingen (veehouderijen) willen we perspectief bieden aan agrarisch ondernemers. In dit beleid staan de voorwaarden waaronder de gemeente jouw plannen voor ruimtelijke aanpassingen aan je bedrijf in behandeling neemt. Lees meer over het interimbeleid.

Heb je interesse in natuurinclusieve landbouw met meer aandacht voor natuur en landschap? Met natuurinclusieve maatregelen maak je je gronden weerbaarder voor droogtes en wateroverlast, heb je minder kosten aan kunstmest en krachtvoer, en verbeter je dierenwelzijn.

Meer weten? Klik eens op een van de volgende links, of neem contact op met een medewerker van gemeente Ede.

Welke maatregelen kun je nemen om stikstofuitstoot te verminderen of fijnstof te reduceren? Wat zijn effectieve en betaalbare emissie reducerende  stalsystemen?

Via deze links krijg je meer informatie over het verlagen van de uitstoot op je bedrijf:

Wil je je bedrijf verduurzamen? Bijvoorbeeld door het beter isoleren van je bedrijf of het aanleggen van zonnepanelen? Of wil je elektrisch rijden? Op deze pagina vind je alle informatie.

Gemeente Ede

Wil je met een nevenactiviteit je bedrijf verder ontwikkelen en versterken en daarbij een maatschappelijke dienst verlenen? Bijvoorbeeld met:

  • Zorglandbouw
  • Boerderijeducatie
  • Boerderijwinkels/korte ketens
  • Agrarische kinderopvang
  • Agrarisch natuurbeheer
  • Plattelandstoerisme

Kijk dan eens bij deze links wat je mogelijkheden zijn.

Folders Bedrijvigheid in het buitengebied

Het buitengebied is de kraamkamer voor veel bedrijven, die vaak doorgroeien naar grote lokale spelers. Gemeente Ede probeert kansrijke initiatieven te helpen, maar stuurt ook: het juiste bedrijf op de juiste plek, zodat er een duurzame toekomst is voor de bedrijven én het gebied. In deze folders lees je per gebied hoe wij nieuwe initiatieven beoordelen en welke uitgangspunten wij hanteren.

Kruidenrijk grasland is beter voor koe, bodem, klimaat en natuur, maar het zaaizaad is duurder en voor de boer een hele omschakeling. Als gemeente willen we jou als boer daarom helpen om ervaring op te doen met kruidenrijk grasland en met doorzaaien. Dat doen we met een bijdrage aan de actie 1001ha. Dat is een initiatief van LTO Nederland en Urgenda. Op de website van de actie #1001ha vindt je meer informatie over de actie.

Dit krijg je

Doe je mee met de actie dan krijg je:

  • Flinke korting op zaaigoed (maximaal 6 hectare).
  • Korting op de kosten van doorzaaien door een loonwerker.

Bent u gestopt of overweegt u te stoppen met uw agrarische bedrijf of woont u op een perceel met een agrarische bestemming zonder agrarische activiteiten? Wij bieden met de ProMo-regeling (Project: Mogelijkheden Buitengebied) een gemakkelijke en goedkopere manier om uw bestemming aan te passen, zodat deze klopt met wat u op uw grond doet of wilt gaan doen. Lees meer over deze ProMo-regeling.

Wij snappen dat geldend beleid- en regelgeving soms erg verwarrend kan zijn. Wil je daarom meer weten over de mogelijkheden, beleid en opties die gelden voor jouw bedrijf? Kijk dan eens naar de volgende suggesties:

Vragen over vergunningen, bestemmingen en geldend beleid:

Voor vragen over bestemmingen, vergunningen en geldend beleid kunt u terecht bij de Balie Bouwen, Wonen, Milieu:

Raadhuisplein 3, Ede

Ma, di, do, vrij:  9:00 - 13:00 uur

Wo: 13:00 - 17:00 uur.

Mail ons op bwm@ede.nl of bel naar 14 0318

Concrete plannen voor uitbreiding, stoppen of nieuwe initiatieven?

U bent welkom op ons Spreekuur Buitengebied. Elke maandagmiddag op afspraak.

Een afspraak kunt u maken via: Spreekuurbuitengebied@ede.nl

Wilt u liever een vraag digitaal stellen? Mail naar landbouw@ede.nl

Voor informatie over bestemmingen, vergunningen en procedures:

Heb je behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek? Welke mogelijkheden heb je?

Het Agroloket van het Landbouwnetwerk RFV staat voor je klaar om mogelijkheden met je te verkennen. Het Landbouwnetwerk biedt een netwerk van experts die je persoonlijk of via deelname aan projecten kunnen helpen bij keuzes voor de toekomst van je bedrijf. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan via Zicht op de Toekomst. Heb je vragen over de toekomst van jouw bedrijf? Wil je weten waar kansen liggen, zoek je een onafhankelijke gesprekspartner voor het verder ontwikkelen van je bedrijf of denk je na over bedrijfsovername? Dan is het traject ‘Zicht op de Toekomst’ wellicht iets voor jou.

Meer informatie en aanmelden Zicht op de Toekomst.

Landbouwnetwerk RFV

Stoppen met je agrarische bedrijf is vaak een zware en ingrijpende beslissing. Wat de reden dan ook is. Gemeente Ede staat voor je klaar en denkt met je mee.

Via deze links krijg je meer informatie over stoppersregelingen en begeleiding.

Of neem contact op met de gemeente voor ons functieveranderingsbeleid. 

Heeft u vragen over landbouw in de gemeente Ede? Stuur dan een e-mail naar landbouw@ede.nl.

Lukas Lagerweij van Pantry

De Buitenronde

De Buitenronde is een uitgave van gemeente Ede over het buitengebied. 

Lees voorgaande edities