Je kunt hier vragen stellen, een gesprek aanvragen met een adviseur van de gemeente en handige documenten downloaden. Daarnaast hebben we per thema relevante links voor je verzameld die je kunnen helpen bij het maken van keuzes voor je bedrijf. 

Mogelijkheden voor jouw boerenbedrijf

Gemeente Ede wil jou als boer zo goed mogelijk ondersteunen in een tijd waarin er veel op je af komt. We hebben deze webpagina ontwikkeld om een overzicht te geven van de mogelijkheden en onze kennis voor iedereen beschikbaar te maken.

Veranderen functie stoppende boeren

Gemakkelijk en snel een nieuwe bestemming vastleggen voor een agrarisch bedrijf dat gestopt is, of gaat stoppen. Dat is het doel van een nieuwe regeling die de gemeente Ede heeft gemaakt. 

Lees alles over de ProMo-regeling

Waar ben je naar op zoek?

Kijk op de website van de overheid of uw bedrijf een zogenoemde piekbelaster is.

Extra ondersteuning

De stappen die nodig zijn om de stikstofuitstoot te verminderen, kunnen ingrijpend zijn. Het Rijk biedt daarom extra ondersteuning en de mogelijkheid om informatie op maat aan te vragen. Dit najaar komen er ook nieuwe regelingen die u kunnen helpen. Er komen subsidies voor innovatie en verplaatsing van landbouwbedrijven.

Hulp krijgen

U kunt op verschillende manieren hulp bij de keuzes krijgen. Een onafhankelijk adviseur vanuit de overheid (een zaakbegeleider) kan bijvoorbeeld met u meedenken. De zaakbegeleider komt dan gratis bij u langs en kan u informeren over opties en financiële regelingen die voor uw bedrijf interessant kunnen zijn. Maak via de website van de overheid een afspraak.

Doorgaan met uw bedrijf

Vanuit het Rijk en de provincie is nu nog niet duidelijk waar uw bedrijf in de toekomst aan moet voldoen als u door wilt gaan met uw bedrijf. Wilt u door gaan met uw bedrijf? Dan verwacht het Rijk dat u een ondernemersplan gaat maken. Hierin beschrijft u hoe u uw stikstofuitstoot gaat verlagen. Later dit jaar komt er meer duidelijkheid van het Rijk en de provincie over waar het ondernemersplan aan moet voldoen. U kunt met een zaakbegeleider alvast in kaart brengen wat de mogelijkheden zijn. Maak hiervoor een afspraak.

Twijfels over stoppen

Twijfelt u over stoppen? Stoppen is natuurlijk een grote keuze en afhankelijk van wat u wilt als ondernemer, uw gezinssituatie met eventuele opvolgers en uw financiële situatie. De zaakbegeleider van de RVO staat klaar om met u mee te denken. De begeleider helpt u stappen in kaart te brengen en weet welke regelingen voor u interessant zijn. Maak hiervoor een afspraak.

Kijk ook op de website van de overheid voor regelingen om te verduurzamen.

Heb je interesse in natuurinclusieve landbouw met meer aandacht voor natuur en landschap? Met natuurinclusieve maatregelen maak je je gronden weerbaarder voor droogtes en wateroverlast, heb je minder kosten aan kunstmest en krachtvoer, en verbeter je dierenwelzijn.

Meer weten? Klik eens op een van de volgende links, of neem contact op met een medewerker van gemeente Ede.

Wij snappen dat geldend beleid- en regelgeving soms erg verwarrend kan zijn. Wil je daarom meer weten over de mogelijkheden, beleid en opties die gelden voor jouw bedrijf? Kijk dan eens naar de volgende suggesties:

Vragen over vergunningen, bestemmingen en geldend beleid:

Voor vragen over bestemmingen, vergunningen en geldend beleid kunt u terecht bij de Balie Bouwen, Wonen, Milieu:

Raadhuisplein 3, Ede

Ma, di, do, vrij:  9:00 - 13:00 uur

Wo: 13:00 - 17:00 uur.

Mail ons op bwm@ede.nl of bel naar 14 0318

Concrete plannen voor uitbreiding, stoppen of nieuwe initiatieven?

U bent welkom op ons Spreekuur Buitengebied. Elke maandagmiddag op afspraak.

Een afspraak kunt u maken via: Spreekuurbuitengebied@ede.nl

Wilt u liever een vraag digitaal stellen? Mail naar landbouw@ede.nl

Voor informatie over bestemmingen, vergunningen en procedures:

Welke maatregelen kun je nemen om stikstofuitstoot te verminderen of fijnstof te reduceren? Wat zijn effectieve en betaalbare emissie reducerende  stalsystemen?

Via deze links krijg je meer informatie over het verlagen van de uitstoot op je bedrijf:

Wil je je bedrijf verduurzamen? Bijvoorbeeld door het beter isoleren van je bedrijf of het aanleggen van zonnepanelen? Of wil je elektrisch rijden? Op deze pagina vind je alle informatie.

Gemeente Ede

Wil je met een nevenactiviteit je bedrijf verder ontwikkelen en versterken en daarbij een maatschappelijke dienst verlenen? Bijvoorbeeld met:

  • Zorglandbouw
  • Boerderijeducatie
  • Boerderijwinkels/korte ketens
  • Agrarische kinderopvang
  • Agrarisch natuurbeheer
  • Plattelandstoerisme

Kijk dan eens bij deze links wat je mogelijkheden zijn.

Folders Bedrijvigheid in het buitengebied

Het buitengebied is de kraamkamer voor veel bedrijven, die vaak doorgroeien naar grote lokale spelers. Gemeente Ede probeert kansrijke initiatieven te helpen, maar stuurt ook: het juiste bedrijf op de juiste plek, zodat er een duurzame toekomst is voor de bedrijven én het gebied. In deze folders lees je per gebied hoe wij nieuwe initiatieven beoordelen en welke uitgangspunten wij hanteren.

Heb je behoefte aan een luisterend oor of een goed gesprek? Welke mogelijkheden heb je?

Het Agroloket van het Landbouwnetwerk RFV staat voor je klaar om mogelijkheden met je te verkennen. Het Landbouwnetwerk biedt een netwerk van experts die je persoonlijk of via deelname aan projecten kunnen helpen bij keuzes voor de toekomst van je bedrijf.

Landbouwnetwerk RFV

Stoppen met je agrarische bedrijf is vaak een zware en ingrijpende beslissing. Wat de reden dan ook is. Gemeente Ede staat voor je klaar en denkt met je mee.

Via deze links krijg je meer informatie over stoppersregelingen en begeleiding.

Of neem contact op met de gemeente voor ons functieveranderingsbeleid. 

Melkveehouders uit Ede krijgen korting op kruidenrijke grasmengsels door een bijdrage van gemeente Ede aan de actie #1001ha. De actie is een initiatief van LTO Nederland en Urgenda.

Kruidenrijk grasland is beter voor koe, bodem, klimaat en natuur, maar het zaaizaad is duurder en voor de boer een hele omschakeling. Als gemeente willen we boeren daarom helpen om ervaring op te doen met kruidenrijk grasland en met doorzaaien. Daarom krijgen Edese boeren niet alleen korting op het zaaizaad, maar ook op de kosten van het doorzaaien door een loonwerker.

Omdat het beheer van kruidenrijk grasland anders is dan van gewoon grasland wordt een aantal informatieve bijeenkomsten georganiseerd zoals zaaidemonstraties en presentaties van deskundigen. Boeren die zich hebben aangemeld voor de doorzaai-actie ontvangen binnenkort meer informatie over de bijeenkomsten.

4 oktober 2023 - Praktijkmiddag Natuurinclusief in Cijfers bij Conny van den Top in Lunteren

Op de website van het Landbouwnetwerk van Regio Foodvalley vind je een agenda met verschillende bijeenkomsten.  

Lukas Lagerweij van Pantry

De Buitenronde

De Buitenronde is een uitgave van gemeente Ede over het buitengebied. 

Lees voorgaande edities