Woonstede: elektrisch rijden als duurzaam visitekaartje

Woningcorporatie Woonstede biedt 10.000 huishoudens een betaalbaar huis, waarvan een groot aandeel in gemeente Ede. Als er reparatie nodig is aan de huizen gaan de medewerkers van Woonstede op pad. En dit doen ze gedeeltelijk al met zes elektrische bestelauto’s. ‘Door elektrisch te rijden laten we zien dat we bezig zijn met duurzaamheid. Naar bewoners toe, maar ook naar het overige publiek’, vertelt Richard Boering, Facilitair Servicemanager van Woonstede.

‘We willen als bedrijf uitstralen dat we bezig zijn met duurzaamheid. Zo verduurzamen we huizen bij onderhoud. Maar een groen wagenpark hoort ook in dit plaatje. Daarom besloten we acht jaar geleden al elektrische bestelauto’s  aan te schaffen.’

Midden in de ZES-zone

Het hoofdkantoor van Woonstede zit midden in het centrum van Ede. En dus midden in de aankomende Zero Emissie Stadslogistiek (ZES)-zone. In deze zone worden vanaf 1 januari 2026 geen bestel- of vrachtwagens met CO2-uitstoot toegelaten. Dit geldt ook voor de woningcorporatie. Maar gelukkig zijn ze al begonnen met elektrificeren.

Laden: nu en in de toekomst

Woonstede heeft nu zes laadplekken in de kelder en twee buiten op de parkeerplaats. ‘Voor nu gaat het laden helemaal prima, maar wanneer we meer elektrische busjes gaan aanschaffen, moeten we wel uitbreiden. Voor de invoering van ZES-zone moeten er namelijk nog achttien bussen bij’, aldus Richard Boering.  

Om zich goed voor te bereiden op de ZES-zone is Woonstede in gesprek met netwerkbeheerder Liander om de netwerkcapaciteit te controleren. Ook kijken ze naar het moment van laden. Nu nemen de collega’s van Woonstede de busjes mee naar huis en zetten deze bij hen voor de deur. Zo kunnen ze ’s ochtends vroeg meteen op pad. Maar de vraag is of het wel handig om elektrische busjes mee te nemen naar huis. Is er mogelijkheid om te laden thuis? Dit zijn vraagstukken waar Woonstede nu al over nadenkt om problemen in de toekomst te voorkomen.

Tips van de ervaringsdeskundige

Richard Boering: ‘Door als bedrijf over te stappen op elektrische rijden laat je zien dat je meedenkt. Je hebt impact op de maatschappij en dat is belangrijk om je te realiseren’. Woonstede wil wel de tip geven aan grotere bedrijven om goed op te letten met laden van grote aantallen bestel- en vrachtwagens. Daarin vragen ze Gemeente Ede ook mee te helpen door meer laadpalen te plaatsen waar bedrijven gebruikt van mogen maken. Bijvoorbeeld op een bedrijventerrein net buiten de ZES-zone. Zo wordt elektrisch rijden voor bedrijven nog aantrekkelijker gemaakt.