Hoe regel ik de belettering van mijn pand?

Je wilt de beletering va je pand veranderen, maar hoe pak je dat precies aan? Wat moet er aangevraagd worden en met welke dingen moet je rekening houden? Lees hoe de aanvraag van belettering werkt en wat belangrijk is om te weten.

Omgevingsvergunning aanvragen

Als je een naamsaanduiding of andere vorm van reclame aan wilt brengen op de gevel of bij een pand, heb je daar een omgevingsvergunning voor nodig. Dit geldt dus ook voor de belettering van je pand. Deze omgevingsvergunning kun je aanvragen via het Omgevingsloket. Dit is een landelijke website voor het indienen van aanvragen voor een omgevingsvergunning. Nadat je hebt aangegeven dat je een bedrijf vertegenwoordigt, en je dus een zakelijke aanvraag doet, wijzen de stappen voor zich. Twijfel je of je wel of niet een vergunning moet aanvragen? Dan kan de vergunningscheck je hierbij helpen. Met de vergunningscheck kun je testen of je wel daadwerkelijk een vergunning nodig hebt voor de actie die jij wilt ondernemen.

Welstandscriteria

De aanvraag van zo'n omgevingsvergunning wordt aan diverse aspecten getoetst. Bij de beoordeling van de aanvraag zijn vooral de welstandscriteria van belang. Deze staan in de welstandsnota van gemeente Ede. De criteria voor reclameaanduidingen, en dus ook voor de belettering van een pand, staan in het hoofdstuk 'kleine bouwwerken', vanaf pagina 14.
Deze criteria verschillen per gebied. Zo moet bijvoorbeeld een reclameaanduiding op een gesloten gevelvlak in een winkelgebied uit losse letters bestaan. Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Check de welstandsnota dan zeker even voordat je een aanvraag doet.