De Sterrenberg: vooruitstrevend op duurzaamheid

Hotel De Sterrenberg in Otterlo voelt letterlijk als de poort naar de Hoge Veluwe. Op slechts 450 meter van de ingang van het hotel opent de weg zich naar één van Neerlands meest bekende en geliefde natuurgebieden. Binnen is het op deze gure oktoberdag warm en comfortabel. Precies zoals de gasten het graag zien.

De ideale combinatie van natuur en luxe. Het draait hier om duurzaamheid zonder ook maar iets in te boeten aan comfort. Geen wonder dus, dat De Sterrenberg zich vorig jaar vermeld zag staan in The Lonely Planet. Als één van de vier (!) plaatsen waar men in Nederland het fijnst kan overnachten. Een hele verrassing én eer, aldus directeur Liset Bom. De Sterrenberg ademt een rustieke, chique sfeer. De meeste gasten passen in het profiel van ‘stelletjes uit de Randstad en België”, maar door de vermelding in The Lonely Planet mogen zij gasten verwelkomen vanuit de hele wereld. Uniek detail is, dat het hotel volledig bedoeld is voor volwassenen. Zo kunnen de gasten ook zonder kinderen even helemaal tot rust komen. Dat de horeca in door alle coronamaatregelen flink onder druk is komen te staan is duidelijk. Hoe is dat binnen De Sterrenberg ervaren?

Corona: de deuren gingen dicht

Er was net flink geïnvesteerd. Onder andere een grootschalige renovatie van het zwembad en de aankoop van een groen perceel naast het hotel, met als doel daar een moestuin en ontspanningspark van te maken. En toen ‘kwam’ daar ogenschijnlijk uit het niets corona, met allerlei maatregelen en bijbehorende onzekerheid. Uiteindelijk was daar dan zelfs het besluit: de deuren gaan dicht. Een heftig en emotioneel moment. Maar al snel volgde een ‘doe modus’. Wat als we straks weer opengaan? Hoe dan? Wat kan wel en wat kan niet? En hoe gaan we om met de lopende leveringen? Door open en eerlijk contact op te nemen met alle leveranciers werden er al snel flexibele afspraken gemaakt. Iedereen was bereid om met elkaar mee te denken, zo werd ervaren.

De Sterrenberg is een familiebedrijf. Hans en Petra Bom namen het hotel ruim 25 jaar geleden over en bouwden sindsdien letterlijk en figuurlijk aan de toekomst. Het doel: een mix vinden tussen de eigenheid van een boetiekhotel en de service en het comfort van een groot sterrenhotel. Met een grote renovatie in 2017 werd dit vorm gegeven. Een moderne sfeer die toch volledig past in de natuurlijke omgeving. Dochter Liset Bom en zoon Jasper vonden in de loop der jaren ook hun plek in het management van het hotel. Naast overnachten in één van de 44 kamers en dineren in het restaurant nodigt de Sterrenberg juist ook ondernemers uit om te komen vergaderen in één van de vergaderruimtes. Liset vertelt: “In deze tijd worden de vergaderkamers ook ingezet als alternatieve thuiswerklocatie. Het is fijn dat we ondernemers en werknemers ook op deze manier een plek kunnen geven waar ze rustig kunnen werken.

Van gedwongen aanpassing naar innovatie

In de snelkookpan van steeds nieuwe aanscherpingen en beperkingen werd er door De Sterrenberg juist gezocht naar mogelijkheden. Letterlijk met de meetlat in de hand. De capaciteit van het restaurant werd aangepast, maar bijvoorbeeld ook het menu. Door de á la carte mogelijkheid te vervangen door een dagelijks wisselend vier-gangen-menu werd direct de omzet per tafel verhoogd en zo het verminderde aantal couverts redelijk gecompenseerd. Maar, het bleek ook andere onverwachte positieve effecten met zich mee te brengen. De keukenbrigade kon veel gerichter én vooral verser inkopen; de kwaliteit van de gerechten ging hierdoor omhoog en er werd veel minder voedsel verspild.

“Mede door alle nieuwe maatregelen hebben wij versneld aanpassingen doorgevoerd die achteraf gezien ons veel goeds hebben gebracht”

Ontbijt op maat

Een andere aanpassing die werd doorgevoerd was het vervangen van het doorgaans zo geliefde ontbijtbuffet door een ontbijt op maat. Gasten kruisen op de kamer aan van welk ontbijt zij de volgende morgen willen genieten en hangen dit als deurhanger aan de buitenkant van de kamer. Ook hier is het grote voordeel voor De Sterrenberg dat er nauwelijks voedsel wordt verspild. Maar, ook gasten ervaren het als extra service dat het ontbijt speciaal voor hen wordt bereid: een positief neveneffect.

Ontspannen op vaste tijden

Ook de sauna, spa en het zwembad ontkwamen om begrijpelijke redenen niet aan aangescherpte maatregelen. Waar het voorheen mogelijk was om on demand gebruik te maken van deze faciliteiten, wordt er nu gewerkt met een planbord met vaste tijden en afspraken. Dit betekent veel extra administratie voor de wellness medewerkers, maar tegelijkertijd geeft het veel meer spreiding qua bezetting, wat de rust en het exclusieve gevoel van de gasten ten goede komt. Zoals het eigenlijk in heel Nederland gaat, begrijpen niet alle gasten de getroffen maatregelen. De Sterrenberg ziet grofweg enerzijds gasten die zich volledig aan alle regels houden en anderzijds gasten die de regels wat willen oprekken. Voor alle meningen is begrip en respect. Maar bovenaan staat: De Sterrenberg houdt zich aan alle voorschriften en blijft aan de voorzichtige kant van dit spectrum.

Liset tot slot: “Begrijp me niet verkeerd, corona heeft er enorm ingehakt. De afgelopen maanden hebben we zeer goed gedraaid, mede door dat veel Nederlanders hun buitenlandvakantie hebben verruild voor een verblijf in eigen land. En zoals gezegd hebben verschillende min of meer gedwongen aanpassingen ons en onze gasten veel positiefs gebracht. Aanpassingen die we zeker mee nemen de toekomst in. Dit weegt echter niet op tegen alle rigoureuze beslissingen die we hebben moeten doorvoeren, het verlies aan inkomsten en de zorgen van persoonlijke aard bij ons team, onze leveranciers en onszelf. We hopen dan ook van harte dat het tij zich ten goede mag keren en wensen alle collega-ondernemers veel wijsheid en gezondheid toe!”

Duurzaam ondernemen

Bij De Sterrenberg is duurzaamheid geen modewoord, maar een levensstijl. Het uit zich in alle details. Zo is het streven om lokaal te ondernemen. Goed te zijn voor mens en milieu. Zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn, bijvoorbeeld door het gebruik van een eigen moestuin. Maar ook in het werken aan duurzame relaties, met alle samenwerkende partners én de gasten. Het leverde het hotel in 2018 het predicaat “onderneming van het jaar” op, tijdens het Businessevent Ede. De Sterrenberg is tevens voorzien van een Green Key label, het grootste duurzaamheidskeurmerk voor de toeristische en recreatieve sector.