En met succes: samen hebben ze een agrarisch bedrijf overgenomen en in aantal jaar tijd omgetoverd tot sfeervolle groepsaccomodaties met luxe suites en een stukje wellness, in de natuurlijke en bosrijke en omgeving van Otterlo.

Inmiddels is één accommodatie van Hoeve Boer & Bleek al twee jaar in gebruik, de tweede een jaar en wordt er hard gewerkt aan het openen van een derde gebouw begin 2024. Kortom: een proces dat nog volop in ontwikkeling is.

Van boerenbedrijf naar luxe verblijf

Het terrein van Hoeve Boer & Bleek had oorspronkelijk een agrarische bestemming toen Herman en Mirjam het overnamen. Herman: “De mensen van wie wij het overnamen hadden hier 40 koeien, met nog ruimte voor kippen en varkens. Mijn eerste idee was om hier vee te gaan houden en gasten te ontvangen met een aantal verblijven. Ik kom oorspronkelijk van de boerderij, dus daar ligt ook mijn interesse.”

Agrarische bestemming wijzigen

Herman en Mirjam presenteerden hun plan bij de gemeente, maar kregen te horen dat de agrarische bestemming eraf moest, in verband met het minimaliseren van de uitstoot in de gemeente. “Concreet moesten we het vee verminderen, zodat het ‘hobbymatig’ zou zijn. In ons concept was vee echter wel belangrijk: we wilden hoogwaardige, leuke bedrijfsaccommodaties neerzetten, maar wel in een boerenomgeving. Vervolgens hebben we het plan verder uitgewerkt naar drie grotere accommodaties, met 12 koeien, 15 schapen en nog wat kippen in het land eromheen. Voor ons een mooi aantal dieren, en tegelijk een niet-agrarische bestemming. Een win-win voor beide partijen.”

Beginnen vanaf 0

Uiteindelijk was het een grote stap, die Herman en Mirjam samen maakten door iets helemaal vanaf de grond op te bouwen. “Ik kwam uit een organisatie met 60 man personeel en voor alle specialiteiten had ik wel iemand. Nu moet ik alles samen met m’n vrouw weer helemaal uitzoeken. Dat is soms best een uitdaging. Het gaat wat langzamer allemaal, maar juist dat is ook wel weer het leuke eraan. We zijn echt vanaf nul begonnen. We hadden geen ervaring in de groepenmarkt, dus de vragen kwamen al snel: ‘Hoe krijgen we de bezetting op orde?’ ‘Hoe benaderen we groepen?’ Het is niet vanzelf gegaan, maar het is wel echt een succes geworden!”

Genieten van ondernemerschap

Herman kijkt goed terug op het proces. “Ik hou ervan om dingen te bedenken én te realiseren. Voor Hoeve Boer & Bleek hebben we een leuk plan gemaakt waarin alles naar voren komt waar ik blij van word. Het is fijn dat het werd goedgekeurd en dat ik het ook daadwerkelijk kon en kan realiseren. Als je in het proces zit, weet je niet hoe lang het gaat duren, maar ik ben erg tevreden over de samenwerking die we met de gemeente hebben gehad. Ik heb 95% van het idee overeind kunnen houden: wat mij betreft een hele prestatie!”

Biodiversiteit

Ook voor de toekomst heeft Herman grote plannen. “Er ligt nog zeven hectare aan grond. Daar wil ik natuurontwikkeling gaan doen en op een extensieve manier met gras- en landbouwgrond omgaan. Dat betekent bijvoorbeeld dat we qua bemesting met strorijke stalmest werken. Ook hebben we veel insecten. Het vee dat op deze grond komt te staan vervult een belangrijke rol in de natuurontwikkeling die ik voor ogen heb. Daarnaast dragen ze bij aan de natuur die er nou eenmaal ligt. En ze horen in het totale concept dat we voor ogen hadden. Je krijgt veel biodiversiteit. En lekkerder vlees.”