Landelijke maatregelen voor het verduurzamen van je bedrijf
Wil je je bedrijf duurzamer maken? Er zijn verschillende financiƫle mogelijkheden voor bedrijven die willen investeren in duurzaamheid.
Wil je je bedrijfsgebouw verduurzamen? Schaf een warmtepomp, zonneboiler, kleine windmolen of zonnepanelen aan met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers. Dit is een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Kijk op de website van de RVO(Verwijst naar een externe website) voor meer informatie over deze subsidie.
Heb je een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot of energiezuinig is? Bijvoorbeeld een batterij die duurzaam opgewekte energie opslaat? Of wil je investeren in duurzame energie? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). Je kunt dan 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt je fiscale (belastbare) winst. Met deze regeling bespaar je gemiddeld 11 procent op de totale investeringskosten. Kijk voor meer informatie over deze regeling op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(Verwijst naar een externe website).
Wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals een productiemachine, en technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteer je van een investeringsaftrek van maximaal 36 procent van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kun je tot 75 procent van de investeringskosten afschrijven. Je komt in aanmerking als je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan eisen die daarin staan.
Ga naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(Verwijst naar een externe website) voor meer informatie over deze regelingen.
Wil je elektrisch gaan rijden of wil je werknemers aanmoedigen om dit te doen? Voor het bedrijfsleven kan elektrisch rijden een interessante keuze zijn. Kijk op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(Verwijst naar een externe website) voor meer informatie over de mogelijkheden en belastingvoordelen van elektrisch vervoer.
ZES-loket
Heb je een onderneming in het centrum van Ede? Om de binnenstad aantrekkelijker te maken stelt ook gemeente Ede op 1 januari 2030 de Zero Emissie Stadslogistiek (ZES) in. Vracht- en bestelwagens mogen vanaf deze datum alleen de zone in als deze CO2-uitstootvrij zijn.
Lees meer over subsidies voor voertuigen en laadpalen vanuit Zero Emissie Stadslogistiek.
Met de regeling Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kun je tot 28 procent van je investering in zonnepanelen aftrekken van de winst. Kijk op de website van de Belastingdienst(Verwijst naar een externe website) voor meer informatie en voorwaarden.
Subsidie- en financieringswijzer
Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat de Subsidie- en financieringswijzer. Met deze wijzer kun je financiƫle ondersteuning voor jouw plannen vinden. Geef aan wat voor bedrijf je hebt en wat je zoekt, en je krijgt een overzicht met regelingen op maat. Hieronder vind je een aantal de maatregelen uit de Subsidie- en financieringswijzer.