Subsidies
Dankzij subsidies en belastingvoordelen wordt het aantrekkelijker om een elektrische vracht- of bestelwagen aan te schaffen. Hier vind je een overzicht van alle regelingen waar de ondernemers van Ede voor in aanmerking komen.
AanZET
AanZET is een landelijke subsidie voor alle ondernemers en non-profitorganisaties die een uitstootvrije vrachtwagen willen kopen of leasen. Afhankelijk van de grootte van je bedrijf en het type truck, varieert de hoogte van de subsidie tussen 17.800 en 131.900 euro.
Looptijd en voorwaarden AanZET
Het budget voor de AanZET is in april 2023 overtekend. Vanaf dinsdag 30 januari 2024 kun je weer de AanZET aanvragen. Het budget voor 2024 is nog niet vastgesteld. Om voor de subsidie in aanmerking te komen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarde vind je op de site van de RVO.
Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
Met de SEBA kun je tot wel twaalf procent van de nieuwprijs van je uitstootvrije bestelauto terugkrijgen! Deze subsidie is voor ondernemers en non-profitorganisaties. Met deze subsidie ontvang je bij een voertuigcategorie N1 en N2 tien procent van nieuwprijs. Als je een kleine onderneming of non-profitorganisatie hebt, loopt het percentage zelfs op naar twaalf procent. Het subsidiebedrag is maximaal 5.000 euro voor iedere bedrijfsauto. De SEBA kun je combineren met de MIA. De MIA wordt verderop deze pagina beschreven.
Looptijd en voorwaarden SEBA
De SEBA loopt van 15 maart 2021 tot 31 december 2025. Elke jaar komt er een pot met geld vrij. Het budget voor de SEBA is in augustus 2023 overtekend. Vanaf dinsdag 9 januari 2024 kun je weer een aanvraag indienen. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden vind je op de site van de RVO.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Nadat je een elektrische of waterstof bestelauto hebt aangeschaft kun je gebruik maken van een milieu-investeringsaftrek (MIA) van 45 procent van het investeringsbudget. Dit ontvang je niet over de eerste 11.000 euro. Voorbeeld: je koopt een uitstootbrije bestelauto van 50.000 euro. De investering komt dan ten hoogste voor 50.000 - 11.000 = 39.000 euro in aanmerking voor de MIA. Op deze 39.000 euro kun je dus gebruik maken van een milieu-investeringsaftrek die kan oplopen tot 45 procent.
De MIA kan worden aangevraagd naast de SEBA. Maar dan is het wel belangrijk dat je de SEBA opgeeft bij de melding voor de MIA. Dit subsidiebedrag gaat, naast de 11.000 euro, namelijk ook af van het aanschafbedrag.
Let op: Als je een aanvraag doet voor de SEBA mag je de bestelauto nog niet hebben gekocht. In de praktijk maak je dus eerst gebruik van de SEBA. Pas als de overeenkomst definitief is meld je de bestelauto binnen drie maanden na investering bij de MIA. Andere voorwaarden vind je op de site van het RVO.
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) is niet alleen te gebruiken voor elektrische of waterstof voertuigen, maar ook voor laadpalen op je eigen terrein. Nadat je een elektrische laadpaal hebt aangeschaft kun je gebruik maken van een milieu-investeringsaftrek van het investeringsbudget. Deze regeling geldt voor investeringen van 2.500 euro. Voorwaarde is dat het oplaadpunt wel op eigen bedrijfsterrein staat. En let erop dat de investering binnen drie maanden na het aangaan van de koopovereenkomst gemeld moet worden om in aanmerking te komen voor de MIA.
Laadpaal aanvragen
Je kan ook een gratis een openbare laadpaal aan vragen bij Gemeente Ede.Naast subsidies voor elektrische auto’s zijn er ook mogelijkheden om gratis een openbare laadpaal aan te vragen bij Gemeente Ede. Deze laadpaal kan dus wel door iedereen gebruikt worden en is niet alleen voor je onderneming bedoelt. Voor het aanvragen van deze laadpaal moet je in bezit zijn van een elektrische of plug-in hybride auto. Bovendien mag je op eigen terrein geen mogelijkheid hebben om de auto te parkeren. Na het verzenden van je aanvraag wordt de openbare laadpaal tussen vier en zes maanden geplaatst.
Ondertussen zijn er al flink wat laadpalen aangevraagd en geplaatst. Een overzicht van de openbare laadpalen in Ede vind je op de kaart met openbare laadpalen. Let wel op: met het aanvragen van een openbare laadpaal mag er nog geen laadpaal aanwezig zijn of gepland staan binnen een loopafstand van 250 meter van je werkadres. De geplande openbare laadpalen vind je op de Plankaart Ede Laadinfrastructuur.