Food2ndLife, een pilot met impact

Samen voedselverspilling tegengaan, mensen met een beperking en met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op laten doen én de bewoners van een zorgorganisatie gezond laten eten. Van creatievelingen tot echte ondernemers: in Ede hebben uiteenlopende partijen elkaar gevonden om een unieke pilot te laten slagen.

Tegen de houdbaarheidsdatum

Bij de pilot Food2ndLife zijn verschillende partijen betrokken. De reis van Food2ndLife begint bij Albert Heijn in Ede en Bennekom. Hans Theuns is operationeel manager bij Albert Heijn Parkweide Ede en Martijn Vlastuin is operationeel directeur bij Albert Heijn Bennekom. Beiden zijn verantwoordelijk voor de operationele aansturing van meerdere supermarkten van de AH-franchise. “Wij halen producten die tegen de houdbaarheidsdatum zijn ‘s avonds uit de schappen”, legt Theuns uit. Vlastuin: “Voor de pilot doen we die producten een nacht in de koel-vriezer, waarna we het voedsel met een koelwagen naar ’s Heeren Loo in Wekerom brengen.”

Van containerbegrip naar realiteit

Bij ’s Heeren Loo staat kok Barend Kramer van Smaak en Passie klaar. Hij weet dan nog niet wat er binnenkomt, het is elke keer een verrassing. Maar hij gaat er wel mee koken en dat vereist creativiteit. “Soms worden er in één week 80 kg aardappels weggegooid. Zoveel aardappels kan ik dan natuurlijk niet allemaal gebruiken.” Mensen met een verstandelijke beperking en mensen uit de bijstand helpen Kramer bij de basiswerkzaamheden in de keuken. “Je moet dan denken aan werkzaamheden als sorteren, snijden, koken en verpakken”, vertelt werkbegeleider Bart de Leeuw. Anderen komen binnen via Werkkracht, waarvoor Pieter Schortemeijer verantwoordelijk is. “Iedereen praat tegenwoordig in termen van duurzaamheid, participatie, enzovoorts. Maar dit is een concreet voorbeeld en het werkt. De deelnemers hebben hier ontzettend veel geleerd. We hebben kwaliteiten van mensen boven zien komen die we nooit hadden verwacht”, vertelt Schortemeijer.

Een veilige maaltijd

Voedselveiligheid is een belangrijk aspect in de pilot. De maaltijden worden immers bereid voor een kwetsbare groep bewoners met producten die tegen de houdbaarheidsdatum zitten. Om alle risico’s uit te sluiten, wordt het voedsel microbiologisch getest. Marcel Elbertsen waarborgt de voedselveiligheid vanuit MG Food Consultancy. “Ik neem iedere dag monsters, van de ingrediënten én de maaltijden. Die laat ik onderzoeken in het laboratorium van Mérieux NutriSciences. Er is geen enkele keer iets aangetroffen wat verontrustend was. Alle resultaten zaten onder de norm.” Zijn de maaltijden klaar? Dan bezorgen cliënten van ’s Heeren Loo, die in de logistiek (leren) werken, het eten bij de woningen. Daar kunnen bewoners genieten van een gezonde maaltijd.

Succesvolle samenwerking

Een flinke operatie dus, waar veel kennisuitwisseling en organisatie aan vooraf is gegaan. 2,5 jaar geleden is het eerste idee ontstaan. In mei dit jaar hebben de partijen bepaald het ook echt samen te doen en een datum geprikt: 1 oktober 2019. Gert Veenendaal, manager leerwerkbedrijf bij ’s Heeren Loo, legt uit hoe het zo’n succes kon worden. “Het is veel breder dan voedselverspilling alleen. Cliënten van ’s Heeren Loo en kandidaten van Werkkracht zijn aan het werk gegaan en bewoners van ’s Heeren Loo hebben gezond en lekker gegeten. Wat belangrijk is, is dat de neuzen van alle partijen dezelfde kant opstaan.” En dat blijkt bij alle partijen te leven. Kramer: “Natuurlijk is het soms lastig om met nieuwe mensen te werken of weer iets creatiefs met de ingrediënten te bedenken. Maar het is elke keer gelukt.”

Geen kookactiviteit

Een andere mooie opbrengst van de pilot is dat zorgmedewerkers meer tijd hebben voor andere zorgtaken, doordat zij niet zelf hoeven te koken. In het begin was dat wel even wennen, vertelt Kim Buisman, manager zorg bij ’s Heeren Loo: “De bewoners vonden het soms lastig dat ze geen pannen en potten hoorden voor het avondeten. Ze zijn daaraan echter al gauw gewend en zorgmedewerkers blijken hierdoor juist meer tijd en aandacht te hebben voor cliënten. En eenmaal aan tafel, zie je altijd weer vrolijke gezichten.”

Energiek en ondernemend

De pilot krijgt in de toekomst mogelijk een vervolg. Alle partijen zijn enthousiast en de samenwerking verloopt bijzonder goed. “Er zitten creatieve en zakelijke mensen aan één tafel en we gaan allemaal voor hetzelfde doel, dat helpt enorm. Het is een gouden concept”, zegt Vlastuin enthousiast. Veenendaal: “We hebben veel geleerd. Binnen de zorg lijken dingen soms lastig haalbaar, maar dat blijkt hier het tegenovergestelde. Iedereen is energiek en ondernemend.” Alle partijen knikken instemmend. “Er zijn vele kilo’s voedsel bespaard in zes weken tijd. En dan gaat het pas om twee winkels!”, aldus Theuns. Samen sterk: bij Food2ndLife is er dankzij een succesvolle samenwerking een mooi resultaat bereikt.