Detailhandel

Winkel starten

Wil jij een winkel beginnen in de gemeente Ede? Dit kan waarschijnlijk eenvoudig in een van de leegstaande panden in de winkelgebieden van Ede. Lees hierover meer in de Retailvisie of in de visie voor Ede Centrum. Buiten de winkelgebieden is het vaak niet toegestaan om consumenten te ontvangen voor de verkoop van goederen. Wil je dit zelf controleren, dan kun je dit opzoeken op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Winkeltijden

  • Winkels mogen in de gehele gemeente Ede geopend zijn van maandag t/m zaterdag van 06:00 uur - 22:00 uur, met uitzondering van bepaalde feest- en herdenkingsdagen. En in Ede Stad op zondag van 12.00 - 17.00 uur. Lees op de website van gemeente Ede de afwijkende openingsmogelijkheden op feest- en herdenkingsdagen.
  • Actuele openstellingen: winkeliers zijn niet verplicht om deel te nemen aan de koopzondagen. Wil je een specifieke winkel bezoeken? Controleer dan ook de website van de winkel zelf voor de actuele openingstijden.
  • Ontheffing winkeltijdenwet: het College van B&W kan in speciale gevallen ondernemers toestemming geven ook op andere tijdstippen open te mogen. De regels hiervoor vind je in de Verordening Winkeltijden. Wil je in aanmerking komen voor een ontheffing, dan kun je een mail sturen naar: ondernemen@ede.nl. Geef daarbij duidelijk aan wanneer je open wilt.

Ondernemersfonds en reclamebelasting

In Bennekom en Ede Centrum hebben de ondernemers zich verenigd in een stichting voor Centrummanagement. Deze stichtingen organiseren veel zaken voor het centrum, zoals evenementen en feestverlichting. Om deze activiteiten te kunnen betalen zijn inkomsten nodig en die worden door de gemeente geint via de reclamebelasting. Heb jij een onderneming in Ede of Bennekom? Dan kan het zijn dat je een aanslag krijgt.

Marktplaatsvergunning

  • De gemeente Ede kent vier markten. Wil je een eenmalige of vaste standplaats op een van de drie markten? Neem dan contact op te nemen met de Marktvereniging Ede.
  • Wil jij een standplaats innemen in de gemeente? Let op dat er slechts beperkt locaties beschikbaar zijn. Wij adviseren je, voordat je een aanvraag indient, te informeren naar de mogelijkheden door een mail te sturen naar standplaatsen@oddevallei.nl.