Gewoontes doorbreken is niet altijd gemakkelijk
Marije Kuppens ondersteunt al bijna 20 jaar bedrijven bij het verbeteren van interne processen. Een veelvoorkomend thema? De balans tussen gezelligheid en verantwoordelijkheid als het gaat om alcoholgebruik. “Een vrijdagmiddagborrel is natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan snel een risico worden als het niet verantwoord gebeurt,” legt ze uit. “De voorbeelden waarbij alcoholgebruik tot ongelukken leidt, kent iedereen. Ook als bedrijf heb je veel te verliezen als je naam eraan gekoppeld is. Daarnaast heeft overmatig drinken impact op gezondheid en daarmee op werkprestaties. Als werkgever heb je een zorgplicht, maar het gaat ook om het behouden van werkplezier.”
‘Eerst een plan’ helpt om dit onderwerp bespreekbaar te maken. “Het doorbreken van patronen is lastig, maar de voordelen zijn groot,” zegt Marije. Het project zorgt niet alleen voor bewustwording maar geeft ook handvatten om duidelijke afspraken te maken die zorgen voor veiligheid én vitaliteit. “Je kunt niet alles in één keer veranderen, maar door stap voor stap een goed plan door te voeren, bereik je uiteindelijk een gezondere werkomgeving én een veilige leefomgeving” benadrukt Marije.
Bouwen aan een veilige werkplek, ook in de bouw
Henk-Jan van Ginkel ziet ook in de bouwsector een duidelijke verschuiving. “Vroeger was het zo’n beetje normaal dat metselaars een flesje jonge jenever mee naar de bouwplaats namen,” lacht hij. “Inmiddels is er gelukkig veel veranderd. Bij ons blijft het bij maximaal twee biertjes tijdens de vrijdagmiddagborrel en daar letten we scherp op.” ‘Eerst een plan’ geeft richting om als werkgever verantwoordelijkheid te nemen. Henk-Jan: “Het helpt ook zeker om zelf een voorbeeldrol te vervullen, als werkgever heb je een grote invloed op het gedrag van je team. Ook wil ik benadrukken om vooral met je werknemers in gesprek te gaan. Wat vinden ze zelf een goede oplossing? Is er iemand die de BOB wil zijn? Zo wordt het een gedeelde verantwoordelijkheid.”
Samen verandering creëren
De kracht van ‘Eerst een plan’ zit in de voortdurende zichtbaarheid. Via social media, een speciale website en andere kanalen blijft het onderwerp onder de aandacht. Ervaringsverhalen van mede-ondernemers zetten de toon. Dit zorgt ervoor dat het gesprek over verantwoord alcoholgebruik in bedrijven levendig blijft. “Gewoontes veranderen niet zomaar,” vertelt Marije. “Daarom is het belangrijk dat we er regelmatig op blijven terugkomen. Met een beetje volharding zie je echt verschil.”
Impact door een branchebrede aanpak
Voor sommige branches kan het lastiger zijn om beleid te veranderen. “In bepaalde sectoren is het werk fysiek zwaar en de cultuur eromheen hardnekkig” legt Henk-Jan uit. “Daarom is het belangrijk dat er branchebreed afspraken worden gemaakt. Zo zorg je ervoor dat iedereen dezelfde verantwoordelijkheid neemt en voorkom je dat bedrijven tegen elkaar op gaan concurreren met wie de leukste vrijdagmiddagborrel biedt. Dat is namelijk echt niet meer van deze tijd.”
Een gezonde bedrijfscultuur begint met een helder plan
De ervaringen van deze en alle andere betrokken ondernemers laten zien dat verantwoord alcoholgebruik en gezelligheid op het werk prima samen kunnen gaan. Het project ‘Eerst een plan’ biedt hierbij een waardevolle opstap. Want uiteindelijk willen we allemaal een werkomgeving waar plezier en verantwoordelijkheid in balans zijn – en dát begint met een helder plan.