Het concept van StatieHeld is volgens Ruben simpel: “Sinds 1 april zit er statiegeld op blikjes en flesjes. Als consument wil je je lege blikje of flesje zo snel mogelijk weggooien én direct je geld krijgen. Momenteel moet de consument hier veel moeite voor doen, omdat de inleverpunten beperkt zijn. De machines van StatieHeld moeten juist op de plekken komen te staan waar de consument de producten gebruikt: van bioscopen en pretparken tot (tank)stations en scholen. Het doel is het inleveren van statiegeldproducten zo toegankelijk mogelijk maken, zodat de consument gemotiveerd wordt om mee te werken aan duurzaamheid. Zo maken we het leuker én duurzamer.”
Start vanaf 0
Er komt veel kijken bij de ontwikkeling van een volledig nieuw product. Van onderzoek tot ontwerp en van ontwikkeling tot testen. Ruben vertelt: “Je start echt op nul. Eén van de belangrijkste dingen is dat je uitgebreid klantonderzoek doet: waar wil de klant het liefst inleveren? En wat vindt de klant belangrijk? Dit onderzoek was nodig om vervolgens het hele concept in elkaar te zetten. Daar ben ik ruim een jaar mee bezig geweest. Maar denk ook aan financiën doorrekenen, een businessplan schrijven, een marketingstrategie opzetten. Gelukkig heeft het netwerk van LabNest mij hier goed bij geholpen. Nu staat de basis en kunnen we verder.” Toen het concept stond, heeft Ruben Quinten erbij betrokken voor de volledige technische programmering. Samen hebben ze de ontwikkeling van een concreet product gerealiseerd.
Van vallen naar opstaan
Dat het proces van idee tot concreet product niet zonder obstakels is, ontdekten ook Ruben en Quinten. Quinten: “Een van de belangrijkste dingen waar ik achter ben gekomen is dat je beter eerst goed onderzoek kunt doen voordat je werkelijk aan de slag gaat. Ik had vaak te snel een conclusie over een oplossing, terwijl ik al snel had ontdekt dat mijn idee niet zou werken als ik een paar uurtjes had doorgezocht. Bijna voor elk foutje dat je oplost komt een nieuw foutje terug. Maar we zijn er bijna! Nog één technische fout en dan is de machine af.”
Ruben vult aan: “Ik moest alle partners bij elkaar vinden en goed voorbereiden. Ik doe dit ook voor het eerst, dus ik kende de valkuilen nog niet. Maar dat houdt het ook weer spannend en uitdagend.”
StatieHeld door heel Nederland
Eind mei start de eerste pilot, waarin de recyclebakken in gebruik worden genomen op de Wageningen Universiteit. Uiteindelijk is de pilot op de Wageningen Universiteit slechts een aftrap van het doel dat Ruben voor ogen heeft: recyclebakken door heel Nederland, op zoveel mogelijk plaatsen waar mensen blikjes en flesjes consumeren. Ruben: “Mijn doel is om zoveel mogelijk gerecyclede producten terug in de keten te krijgen. Om dat te bereiken is het belangrijk om mensen gemotiveerd te houden. Juist daarop willen we de komende jaren blijven doorontwikkelen. Na de pilot kijken we wat er beter moet of niet goed gaat. Vervolgens gebruiken we de zomer om door te ontwikkelen. Na de zomer hoop ik veel scholen van bakken te hebben voorzien.”