D2D ontwikkelt waterzuiveringssystemen die regenwater drinkbaar maken via geavanceerde filterstappen, zonder gebruik van chloor. Het systeem is onderhoudsarm en geschikt voor zowel huishoudens als vakantieparken en bedrijfsgebouwen. Deze filtertechniek wordt al lang grootschalig toegepast, maar D2D heeft de toepassing kleinschalig, modulair en betaalbaar gemaakt.

Geen duidelijke regelgeving

Een van de grootste uitdagingen is regelgeving. “In België is het verplicht om regenwater op te slaan, maar in Nederland bijvoorbeeld niet,” legt Jeroen uit. Het was lange tijd onduidelijk of ons systeem toegepast mocht worden in vakantiewoningen en bedrijfsgebouwen. “De Nederlandse regelgeving gaf daarvoor geen duidelijke richtlijnen, dus we moesten het zelf mogelijk maken.” Dit vroeg om een stevig lobbytraject en lange adem. Inmiddels is er duidelijkheid over de voorwaarden en ligt de weg open voor bredere toepassing.

Pionieren

Door dit pionierswerk en de grootschalige samenwerking met belangrijke partners, zoals de Watergroep in Vlaanderen, komt er langzaam verandering. De belangstelling voor alternatieve waterbronnen groeit, zowel in Nederland als in landen waar woningen vaak ver uit elkaar staan en geen waterleidingnet aanwezig is. Initiatieven zoals Duurzame Dinsdag creëren niet alleen bewustwording, maar hebben ook bijgedragen aan veranderingen in de wet- en regelgeving. In Gelderland, waar de provincie actief inzet op innovatief watermanagement, is D2D actief participant in het gezamenlijke netwerk Bouwtafel Waterzuinige Wijken.

Slimme waterzuivering: lokaal en wereldwijd toepasbaar

Het Drop2Drink-systeem kan tot dertig liter per minuut leveren, voldoende voor een huishouden. Regenwater wordt via het dak opgevangen, gaat door een microfilter, actief koolfilter, Ultrafilter (ziekenhuisfilter) en UV-lamp. Het komt binnen via het bestaande leidingnet in een woning zonder dat een tweede waterleidingnet nodig is. “Onze standaard is gebaseerd op de strenge Nederlandse en Belgische normen”, benadrukt Jeroen. “Deze standaarden staan internationaal hoog aangeschreven.” De productie vindt plaats in Bulgarije, maar het ontwerp en de verdere ontwikkeling zijn in eigen beheer. Inmiddels wordt er gewerkt aan nieuwe optimalisaties, zoals de overstap van PVC naar RVS en een verbetering van het automatische spoelproces om onderhoud en lekkage te minimaliseren.

Toekomst: van vakantiehuis en bedrijfspand naar woonwijk en daarbuiten

De toekomst? “We willen onze systemen nu zo snel mogelijk uitleveren, zowel in binnen- als buitenland. Uiteindelijk hopen we ook grotere projecten met woningbouwcorporaties of projectontwikkelaars te realiseren", aldus Jeroen. De markt is echter voorzichtig. “Bouwbedrijven willen niet de eerste zijn als het om drinkwater gaat, omdat het zo onbekend is en als ‘spannend’ wordt ervaren. Toch zien we steeds meer aandacht voor duurzaamheid en voor regenwatergebruik.”

Wat D2D betreft is regenwater de oplossing voor een wereld waarin droogte toeneemt en infrastructuur niet altijd vanzelfsprekend is. “We maken een product dat echt goed is voor de wereld en onze klimaatweerbaarheid. Daar mogen we trots op zijn.”

Samenwerken met grote partijen

Jeroen: “Samenwerken met grotere bedrijven zoals De Watergroep in Vlaanderen en nu moederbedrijf VTE heeft ons toegang gegeven tot meer kennis en het zorgt voor stabiliteit en continuïteit. Dit zou ik elke start-up willen aanraden: zoek stabiele partners, zodat je snel én veilig kunt opschalen zonder risico’s dat een andere start-up wegvalt.”

Over Jeroen

Jeroen kwam via een project tijdens zijn studie Ondernemerschap en Retailmanagement in aanraking met D2D Water Solutions. Wat begon als een studieopdracht, groeide uit tot een vaste rol binnen het bedrijf. Inmiddels runt Jeroen, als medeaandeelhouder, D2D samen met moederbedrijf VTE.