Het midden van Nederland is de ideale uitvalsbasis voor de niet te stuiten groei van dit broednest aan innovatie en creativiteit. Carlijn Pluijmakers Emmen, founding mother van Redrum en alle bijbehorende ondernemingen, vertelt over de krachtige combinatie van Edese nuchterheid, happy vibes voor een betere wereld én mondiale ambities.

Ede als basis, de wereld als speelterrein

“Ede, het is bijna een onondekte parel”, lacht Carlijn. “Voor ons is het de ideale locatie, niet alleen omdat ik zelf om de hoek woon en zo reistijd bespaar, maar ook omdat de centrale ligging ideaal is voor mijn collega’s en studenten van over de hele wereld die bij ons hun creatieve bloed kunnen laten stromen.” Op dit moment werken er bij Redrum en het bijbehorende Reducations zo’n honderd mensen en volgen er jaarlijks honderden studenten diverse opleidingen, workshops en trainingen. Alles op het gebied van video, animatie, technology, beeld & geluid en innovatieve visuele producties.

Happy vibes om de wereld een stukje beter te maken

Carlijn: “De gemeenschappelijke deler van al onze uitingen en daden is dat we werken voor en met ondernemingen die de wereld een stukje beter willen maken. Impactmakers, op verschillende terreinen, zoals bijvoorbeeld milieu, natuur, sociale verhoudingen en algemeen welzijn. Denk aan Greenpeace, Marcel’s Green Soap en The Good Roll, maar ook de BBC en Mojo. We willen graag dat wat wij doen, bijdraagt aan een beter leefklimaat en dat is ook wat onze collega’s en studenten aan elkaar bindt. Juist in al hun diversiteit is dat de gemeenschappelijke deler. Jong en oud, met alle denkbare achtergronden werken hier op de Veluwe samen aan hetzelfde doel.” “En we doen dat vooral met veel plezier, lacht Carlijn, want hoewel ‘the right thing to do’ soms een activistisch karakter heeft, willen we dat juist met happy vibes bereiken.”

Trots op Ede

“De Edese mentaliteit blijkt de perfecte grond te zijn voor onze dromen”, vervolgt Carlijn. “No-nonsene, voeten in de klei en afspraak is afspraak. Een nuchtere mentaliteit maar wel met stadse trends en invloeden. Dat hebben wij echt als voorsprong op de agencies in de Randstad. En natuurlijk dat we hier op de Veluwe baden in rust en groen, dat wordt ook altijd als heel prettig ervaren. Ik denk dat Edenaren zich er misschien te weinig van bewust zijn hoe vruchtbaar letterlijk én figuurlijk onze bodem hier is. We hebben alles! Een schitterende natuur gecombineerd met een heel fijn ondernemersklimaat en onze blik gericht op innovatie. Kijk alleen maar eens naar alle start-ups en initiatieven rondom Foodvalley. Wij maken zelf ook dagelijks dankbaar gebruik van ons Edese netwerk, de manier van ondernemen past bij ons. Laagdrempelig en toch heel ambitieus. We mogen daar trots op zijn en dat best nog wat meer uitdragen wat mij betreft. Wat daarbij zou helpen is als we ook design op de kaart zouden zetten. Ik ben ervan overtuigd dat net een vleugje meer smaak en stijl Ede naar een nog hoger niveau zal tillen.”

BBC Earth Experience

Over een hoog niveau gesproken, Redrum is momenteel bezig een zeer innovatieve en baanbrekende techniek in de praktijk te brengen. Het gaat om een realtime 3D-bewerking van audiovisuele content. Kortgezegd kan een regisseur realtime in een 3D omgeving beeld en geluid editen. Deze cross-over montagetechniek kan bijvoorbeeld worden ingezet bij tentoonstellingen en andere audiovisuele presentaties waarbij een meeslepende ervaring is gewenst. Redrum maakt als eerste ter wereld gebruik van deze techniek voor de BBC Earth Experience. Resultaat: sterke vermindering van de productietijd en een imponerende maatwerk ervaring voor de bezoeker.

Meer weten over deze techniek? Neem een kijkje op de website van Redrum