Boek en Buro

Chris Janssen is sinds 2015 vestigingsmanager bij Boek en Buro, al decennialang een begrip in Ede en omstreken. In 2020 verhuisden zij naar een nieuwe locatie aan de Grotestraat. Dit betekende een verdubbeling in winkeloppervlakte, iets waar Chris nog altijd zeer content mee is. Chris: “Wij zijn niet alleen een winkel in boeken, kantoor- en cadeauartikelen, onze functie gaat veel verder dan dat. We willen echt het culturele hart van de binnenstad zijn, met een laagdrempelig huiskamergevoel. Bij ons ben je welkom en is er ruimte voor verbinding. Boeken openen je wereld en wij willen mensen stimuleren daarvoor open te staan. Ongeacht wie je bent.”

Pride staat voor openheid

Juist dat gevoel van ‘openheid en acceptatie’ sluit aan bij de filosofie achter Pride. Het omvat de motivatie van Chris om zich hieraan te verbinden. “Het is mijn diepe overtuiging dat iedereen zichzelf moet -of eigenlijk ‘mag’- zijn en dat accepteren.” Chris zegt bewust ‘mag’, want dat raakt de kern. “Niemand ‘moet’ iets voelen of juist niet voelen, Pride staat voor het doorbreken van hokjes. Ik geef daar mijn volledige steun aan en probeer de dialoog te openen. Als we met elkaar in gesprek blijven volgt er vanzelf verbinding. We zijn van binnen tenslotte allemaal mens” lacht Chris.

Verbinding

Die sfeer van openheid wil Chris ook uitdragen in de winkel. “Ik ben hier al een aantal jaar mee bezig. We zijn namelijk niet een puur commerciële instelling, maar willen juist een connectie aangaan met onze bezoekers. Dit vraagt best wel wat van onze medewerkers en was ook niet in één dag gedaan. Het werkt echt als een vliegwiel, de sfeer in de winkel is gastvrij en gezellig en dat verhoogt ook het werkplezier.” Een ander voorbeeld van verbinding is de samenwerking met diverse Edese culturele organisaties. Chris zet hier actief op in: “We weten allemaal hoe groot de concurrentie van internetverkoop is, laten we hier dan samen een prettige winkelervaring bieden, een plek waar je heel welkom bent!”

Boetiek Chantal

Chantal den Aantrekker is op de kop af 28 jaar onderneemster in de Edese binnenstad. Met haar ‘Boetiek Chantal’ was zij één van de eerste vrouwelijke ondernemers en wellicht zelfs de langstzittende. Toch komt er een einde aan het tijdperk van Chantal, per 1 september draagt zij het stokje over aan Rachel van der Velde, die op dezelfde voet maar met haar eigen touch, de boetiek voortzet. Chantal vervolgt haar carrière pad in de zorg. Op de valreep van de overdracht vroegen wij Chantal naar haar connectie met Pride.

Onbekend maakt onbemind

Chantal: “In de jaren dat ik deze boetiek run heb ik ongelooflijk veel verschillende mensen gezien en gesproken. ‘Van divers pluimage’, zoals dat zo mooi heet. Een deel van mijn klandizie bestaat uit de doelgroep van Pride, ik heb het altijd enorm fijn gevonden om deze groep mensen te helpen bij hun kledingkeuze. In mijn winkel shopt iedereen gemoedelijk samen, juist dat maakt het zo toegankelijk.” In de beginjaren van de boetiek merkte Chantal weerstand tegen het fenomeen ‘tweedehands kleding’. “Het heeft wel even geduurd voor mijn concept helemaal omarmd werd hier in Ede. Mensen vonden het toch wat ongebruikelijk, misschien zelfs vies. Maar onbekend maakt onbemind, zo bleek, want inmiddels is het schatgraven in mijn boetiek ‘hotter’ dan ooit” lacht Chantal.

Bewustwording en acceptatie

“Het gaat dus vooral om bewustwording, verder kijken dan het bekende” aldus Chantal. “En eigenlijk geldt dat ook voor Pride. Ik denk oprecht dat als mensen meer open zouden staan voor elkaar en bekend zouden raken met situaties die spelen in ieders leven, er meer begrip zou zijn en daarmee acceptatie. Dat is waarom ik Pride van harte ondersteun.”

Chris en Chantal promoten actief het komende Pride evenement met exposure in de winkels en op de socials.

  • Boek en buro is op bovendien op de Pride-markt aanwezig met een kraam vol boeken over het thema “zelfontplooiing”.
  • De etalage van Boetiek Chantal wordt speciaal voor dit weekend omgedoopt in Pride-stijl, een bezoekje waard!