Nieuwe generatie

De opleiding Ondernemen is niet zonder reden ontstaan. Maarten vertelt: "In de regio Foodvalley zien we een toenemende vraag naar mensen met ondernemersvaardigheden. Daarnaast past ondernemen veel meer bij de huidige generatie. Veel jonge mensen weten nog niet wat ze willen, maar wel dat ze niet onder een baas willen werken.”

Opleiden naar ondernemerschap

Maarten is als opleidingscoördinator verantwoordelijk voor de inhoud van het curriculum en doet de intakegesprekken met studenten. Daarnaast begeleidt hij studenten en springt hij af en toe in als docent. Tijdens zijn intakes merkt hij soms dat het ondernemerschap onderschat wordt. “Sommigen willen ondernemer worden met als doel om miljonair te worden. Ik zeg dan altijd: ‘Dan kun je beter meedoen met de Postcode Loterij.’ Je moet als student echt een droom hebben en daarvoor gemotiveerd zijn, want het is hard werken. Het ondernemerschap is niet zomaar iets.”

Van inspiratie naar werkelijkheid

Sanne is een van de studenten die precies voldoet aan dit profiel en sinds ruim twee jaar ook haar eigen, succesvolle onderneming runt. Toch was dit niet van jongs af aan haar droom. “Ik heb diverse opleidingen op het gebied van interieur en 3D-tekenen afgerond. Inmiddels had ik ook mijn eigen bedrijfje opgericht en ik was niet van plan om nog een opleiding te volgen. Mijn zusje, die ook onderneemt, was wel op zoek naar een studie. Ik zou met haar meegaan naar de open avond van de studie Ondernemen op de CHE. Niet alleen mijn zusje, maar ook ik raakte geïnspireerd door wat de opleiding biedt. Het viel mij op dat ik op deze opleiding de vaardigheden kan leren die ik nog mis in het ondernemen.”

Bijdragen aan een betere wereld

Inmiddels zit Sanne in haar tweede semester en heeft ze geleerd hoe belangrijk het is om te ondernemen vanuit een eigen visie. “Als je voor een bedrijf werkt is het lastiger om je eigen visie door te voeren, want je werkt volgens de visie van het bedrijf. Nu kan ik zoveel meer met mijn creativiteit. Zelf wil ik ook iets toevoegen aan de wereld. Tijdens dit eerste jaar leerde ik het belang van duurzaamheid en ik handel daar zelf ook echt naar. Duurzaamheid is altijd een onderdeel in mijn interieurplan. Zo neem ik bijvoorbeeld de al aanwezige meubelstukken mee in mijn plan, of adviseer ik meubelstukken van een bedrijf dat werkt met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast heb ik mijn prijsstrategie zo ingericht dat ik ook mensen die het geld niet hebben kan voorzien van interieuradvies.”

Ondernemen kun je niet alleen

Tijdens de opleiding komen alle aspecten van het ondernemen aan bod: van het ontdekken van jezelf als ondernemer en het opzetten van je eigen bedrijf tot onderwerpen als sales, marketing, boekhouding en algemene voorwaarden. Daarnaast worden de studenten gekoppeld aan een coach vanuit de CHE én aan een ondernemer uit het bedrijfsleven, die hen de hele opleiding ondersteunt. Daarbij staat de CHE altijd open voor enthousiaste ondernemers die het leuk vinden om studenten te begeleiden in het ondernemerschap. Maarten: “Aan het eind van het tweede semester hebben we een demo-day, waarin alle ondernemers-studenten zichzelf presenteren. Vervolgens wordt er door de studenten, docenten, ondernemers uit het werkveld én betrokkenen de ondernemer van het jaar gekozen. We vragen iedereen mensen mee te nemen. Daarmee laten we zien: je hebt een netwerk nodig. Ondernemen kun je niet alleen.”

Toekomstdroom

Ook Sanne herkent het belang van een netwerk. “In de toekomst zou ik een groter kantoor willen, waarin ik ook mensen aanneem. Ik zou het heel leuk vinden om met meerdere mensen samen te werken, ook om van elkaar te leren en te sparren."

Maarten vult aan: “Op de langere termijn zou ik graag een ondernemersbubbel hier in Ede willen ontwikkelen samen met partners, waarin je als ondernemende student of ondernemer binnen kunt lopen en je vragen kunt stellen. Juist om dat bredere netwerk en het sparren met elkaar te stimuleren waar Sanne het ook over heeft. Een stuk kennisdeling is wat mij betreft nodig om ondernemersgeest in de omgeving te activeren.”