Architectuur, creativiteit en visie komen samen

In de wereld van architectuur, waar creativiteit en visie samenkomen, staat MIX architectuur met beide benen op de Veluwse grond. Met een onstuitbare wil om steeds slimmer biobased te ontwerpen. Deze combinatie komt ook terug in de samenwerking tussen beide oprichters: Jorrit Blom en Reinier Ubels. Jorrit vertegenwoordigt het technische aspect, Reinier de esthetische verbeelding. Samen begonnen ze in 2005, letterlijk driehoog-achter aan de Max Planckstraat. Inmiddels telt MIX architectuur 38 teamleden.

Verzonken in natuurgebied

Reinier: “In ons kantoor komt eigenlijk alles samen. Voor mij is het letterlijk thuiskomen, omdat het pand verzonken ligt in het natuurgebied waar ik al jaren woon en leef. Wij hebben een heldere visie: we willen zoveel mogelijk biobased en circulair bouwen. Daarbij komt het eigenlijk altijd op een heel simpel en tegelijk bijzonder uitdagend gegeven neer: we willen niet alleen dat onze ontwerpen versmelten met de omringende natuur, maar er ook iets positiefs aan toevoegen.”

Pand als ultiem visitekaartje

Jorrit vervolgt: “Onze eigen pand is hier een letterlijk bewijs van. Het is deels gebouwd op een natuurlijke heuvel en harmonieert volledig met de omliggende natuur. Elk detail is zorgvuldig overwogen en duurzaamheid staat voorop. We hebben nauw samengewerkt met landschapsarchitecten en ecologen om ervoor te zorgen dat ons gebouw een verlengstuk is van de omringende natuur. Van klimaatbeheersing tot materialenkeuze, we zoeken altijd naar win-winoplossingen.” “Het is natuurlijk ook ons ultieme visitekaartje”, zegt Jorrit lachend. “Een leuk detail is dat we zelfs vleermuiskasten en vogelhuisjes, die met liefde in elkaar zijn gezet door de kinderen van onze collega's, hebben geplaatst.”

Biobased ontwerpen

Reinier: “Het ontwerpen van ons eigen kantoor was een perfecte praktijkoefening. We hebben ongekend veel ervaring opgedaan met biobased ontwerpen. Onze intrinsieke motivatie voor duurzaamheid is bijzonder groot. Tegelijkertijd snappen we ook de druk van budget, planning en specifieke eisen. Maar ook dan gaan we tot het uiterste om duurzame keuzes te maken. Of het nu gaat om stedelijke woningbouw of landschappelijke projecten, wij willen de natuur dichter bij mensen brengen en zo ook -daar is het woord weer- 'verbinding' creëren tussen bewoners. Denk bijvoorbeeld aan een deeltuin of buurtkas. Zo ontwerpen we bijzondere woonomgevingen die positieve impact hebben op het geluk en welzijn van mens en natuur. Inmiddels zijn we zo’n gevestigde naam in Nederland dat dit ook vanzelf weer opdrachtgevers aantrekt die er op dezelfde manier instaan.”

Letterlijk een middelpunt

Het kantoor van MIX architectuur is letterlijk een middelpunt. Centraal gelegen in het midden van ons land, midden tussen de stedelijke omgeving en de Veluwe. En midden tussen ruim 750 Edese woningen van hun hand. Jorrit: “Ede zit echt in ons hart, natuurlijk omdat we hier begonnen zijn, maar ook omdat de cultuur en het ondernemersklimaat perfect bij ons passen.”

Reinier Ubels en Jorrit Blom

Jorrit Blom

Via de LTS, MTS en in de avonduren HBO Bouwkunde begon Jorrit als tekenaar bij een architectenbureau. Hier werd de basis voor de samenwerking met Reinier gelegd, wat in 2005 de oprichting van MIX architectuur betekende.

Reinier Ubels

Na de HTS volgde Reinier in de avonduren de Bouwkunst academie. Hij is de enige MIX-architect die nog regelmatig vanaf een fysieke tekentafel werkt.