Maatschappelijke Organisaties kunnen een hulpvraag indienen en ondernemers kunnen hulp beschikbaar stellen om zo lokaal invulling te geven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Initiatiefneemster Angelique Ottens weet precies wat het succes van De Beursvloer is: laagdrempelig, lokaal én voor alle betrokken partijen ‘winstgevend’.

Naar elkaar omkijken

Angelique: “Vanuit mijn eigen bedrijf Sharity organiseer ik al vele jaren in diverse steden in Nederland het Beursvloer evenement. Hoewel ik echt wel cultuurverschillen merk in de verschillende streken, is er toch iets wat overal hetzelfde is: het aanstekelijke enthousiasme aan beide kanten. Maatschappelijke organisaties, van groot tot heel klein, zijn dankbaar voor de hulp. Ondernemers op hun beurt, van zzp’ers tot grote multinationals, vinden het fijn om lokaal hulp te bieden. De drempel is laag, men ontmoet elkaar van mens tot mens. Qua cultuur past de Beursvloer ook echt goed bij Ede, lekker de handen uit de mouwen steken en naar elkaar omkijken. Dat devies is hier altijd hoog.”

De formule

Hulpvragen kunnen vooraf worden ingediend via de site van Beursvloer Ede. Er zijn vier verschillende categorieën: kennis & kunde (denk bijvoorbeeld aan ICT, juridische of financiële kennis) materialen & faciliteiten, menskracht (de bekende helpende handjes) of marketing, communicatie & PR. Op de middag zelf worden de matches gemaakt, met behulp van speciale ‘hoekmannen en -vrouwen’, die helpen vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Vraag en aanbod vertegenwoordigen beide een waarde, dit wordt gecontroleerd door een notaris en ingevoerd door twee accountants. Met behulp van een formule wordt zo de ‘maatschappelijke waarde’ bepaald. De maatschappelijke organisaties van de hulp gebruik maken, leveren hiervoor een tegenprestatie die past bij hun karakter.

Als ondernemer je horizon verbreden

Hier kan Henk Hol over meepraten. “De reden dat ik hulp aanbied is omdat er vaak een heerlijke taart tegenover staat”, lacht hij. “Nee, zonder gekheid, ik doe al jaren mee en altijd met even veel plezier. Als ondernemer vertoef je toch vaak in dezelfde kringen en ik vind het heel leuk en verfrissend om kennis te maken met alle maatschappelijke organisaties in en rond Ede. Ik ben hierdoor op zulke mooie plekken geweest. Van het aanleggen van een straatje tot helpen in de tuin. Voor mij een kleine moeite en voor de maatschappelijke organisaties maakt het echt een verschil. En ja, die taart na afloop, vooral met en gezellige kop koffie erbij, maakt het een feestje. De middag van de Beursvloer zelf vind ik ook bijzonder inspirerend. Ik heb gemerkt dat je aanbod of de hulpvraag zelf vaak maar een startpunt is. Op de Beursvloer bruist het van inspiratie en netwerkmogelijkheden. Zo heb ik zelf eens spontaan een muziekgroep gekoppeld aan de scouting. Er kwam mij op de Beursvloer ter ore dat de één een schuur had leegstaan en de ander een oefenruimte zocht. Zonder de Beursvloer hadden zij elkaar nooit gevonden. In de loop der jaren heb ik zoveel ondernemers en maatschappelijke partijen in onze streek op een andere manier leren kennen, dit heeft me zelfs zakelijk ook weer verder geholpen. Dat is mooi meegenomen, maar het hoofddoel blijft toch het bieden van hulp aan organisaties die er behoefte aan hebben.”

Een klein gebaar met groot resultaat

Ook Natasja is zeer enthousiast over de Beursvloer: “Zo’n tien jaar geleden begon ik helemaal in mijn eentje “Koffieluitjes”, een ontmoetingsmoment voor eenzame ouderen in de wijk. Dit bleek een schot in de roos, de behoefte was groot en ik kon groeien. Maar hoe? Op de Beursvloer maakte ik kennis met een verzekeringskantoor en een notaris, zij hebben mij begeleid met het oprichten van een stichting en al het bijbehorende papierwerk rondom verzekeringen. Inmiddels zijn we in vijf wijken actief, hebben we een team van vrijwilligers en dat alles op een professionele basis. Vorig jaar ben ik via de Beursvloer voorzien van EHBO-kits voor al onze locaties. Natuurlijk heb ik ook een heerlijke taart gebakken als dank,” lacht Natasja.

Over...

Angelique Ottens, Sharity

Angelique is oprichtster van maatschappelijk organisatiebureau Sharity, waarin ze “onderneemt met hart, hoofd en handen”. Beursvloer Ede wordt georganiseerd door Sharity en een projectgroep bestaande uit Edese ondernemers, Gemeente Ede en Malkander. Tijdens de vorige editie in Ede zijn er maar liefst 51 matches gemaakt.

Natasja van Alfen, Koffieluitjes

Stichting Koffieluitjes Ede is een stichting met en voor “eenzame” ouderen. Alles draait om het samenbrengen van mensen. Inmiddels is Koffieluitjes actief in vijf wijken en staat de zesde op het punt van beginnen. Er zijn drie contactmomenten per maand en alle activiteiten worden enthousiast door de ‘deelnemers’ zelf ingebracht.

Henk Hol

Henk Hol is al 27 jaar hovenier in Ede. Zijn hoveniersbedrijf Meratus bestaat uit twaalf medewerkers die “alles buiten de gevel” aanleggen en onderhouden. Henk is tevens coöperatie lid van het lokale biermerk “Doesburger Eng”.