'Een goed idee moet het daglicht kunnen zien'

Het verhaal van Labnest begint bij Valerie van Zuijlen, een gedreven, creatieve onderneemster met Edese roots, maar een verleden all over the world. Als kind had ze een fascinatie voor wat zich afspeelde achter 'de schermen'. Eerst letterlijk in de zin van techniek, maar later ook figuurlijk in de wereld van de cinema. Haar reis leidde van de Kunstacademie naar Computerwetenschappen, van Stanford naar Silicon Valley, van Electrial Engineering naar Science Fiction en van New York naar Hongkong. Uit al deze subculturen nam ze een belangrijke les mee: een goed idee moet het daglicht kunnen zien. En dat is precies waar Labnest voor staat.

Een klein begin met grote ambitie

Valerie: “Door de coronacrisis werd ik na jaren van buitenland weer terug naar Ede geleid en daar ging mijn brein van aan de slag. Geïnspireerd door mijn vader, een ondernemer in hart en nieren, zag ik kansen voor het idee dat al langer in mijn hoofd rondzong, namelijk het verbinden van dromen met concrete business.” Het kantoorpand dat nog van haar opa was geweest, bood in 2021 de ideale ruimte voor een bescheiden kantoortje met een ongekend grote ambitie. Het doel: het faciliteren van innovatieve start-ups die de wereld een beetje beter maken.

Hoe het allemaal begon

Het vinden van jong talent om bij te dragen aan Valerie's masterplan was de volgende uitdaging. Hier in de regio Foodvalley vond Valerie de oplossing. Samen met docent Dirk Goijert van de CHE (Christelijke Hogeschool Ede), organiseerde ze een evenement waar honderd studenten en gevestigde ondernemers aan elkaar gekoppeld werden. De samenwerking met diverse scholen in de regio is nog steeds sterk. Valerie: "We organiseren workshops en gastcolleges. Elke woensdagmiddag stroomt ons kantoor vol met studenten die waardevolle ervaring opdoen en zich betrokken voelen bij onze projecten."

Groeien onder de vleugels van Labnest

Bij Labnest wordt een start-up gefaciliteerd door de inzet van betrokken partners en experts om de jongeren te begeleiden, variërend van app-ontwikkeling tot financiële planning en van juridisch advies tot marketingexpertise. Dit alles vormt wat ze het 'nestwerk' noemen. Het uiteindelijke doel is om binnen negen maanden een volledig businessplan en levensvatbaar prototype te hebben, klaar om uit te vliegen!

Groter groeien geeft nieuwe uitdagingen

Valerie investeert niet alleen in haar eigen visie, maar ook in haar team. Ze benadrukt: "Onze bedrijfscultuur kent geen hiërarchie, maar juist daardoor ontstaat er een sterke betrokkenheid." Nu Labnest een groeifase doormaakt, ontstaan er nieuwe uitdagingen. Hoe transformeer je een team van individuele ondernemers naar een collectieve visie? Hoe houd je iedereen tevreden en betrokken? Hoe vind je de juiste balans tussen de soms naïeve ideeën van de jeugd en het behouden van een grenzeloze creatieve geest? Valerie: "Het is fantastisch om met jonge mensen te werken aan impactvolle projecten, maar ik besef ook dat ik de uiteindelijke verantwoordelijkheid draag. Gelukkig kan ik vertrouwen op mijn netwerk en het sparren met andere ondernemers, vooral hier in Ede, waar we een prettig ondernemersklimaat hebben. We zijn ambitieus en bescheiden tegelijk, en onze betrouwbaarheid valt op. In tegenstelling tot de competitieve sfeer in de Randstad hebben wij hier een ondernemersgemeenschap opgebouwd die draait om elkaar versterken en kennis delen. Dat is wat mij betreft de sleutel tot succes."

Vizier op de toekomst

Valerie heeft grote ambities voor Labnest, met plannen om het concept naar meerdere locaties uit te breiden. Een andere missie is om bedrijven te helpen innoveren door studententeams in te zetten. Valerie: “Onze studenten komen jouw bedrijf doorlichten. Dit leidt vaak tot verrassende ideeën én oplossingen. Dat geeft aan beide kanten een kick!”

Met een netwerk van betrokken experts en investeerders wil Labnest blijven faciliteren, groeien én impact maken. Valerie speelt hierin de rol van haar leven, om in de termen van haar cinema-achtergrond te blijven. Of zoals ze zelf lachend zegt: “Ik ben toch nog de hele dag aan het regisseren, heerlijk!”

Met een netwerk van betrokken experts en investeerders wil Labnest blijven faciliteren, groeien én impact maken. Valerie speelt hierin de rol van haar leven, om in de termen van haar cinema-achtergrond te blijven. Of zoals ze zelf lachend zegt: “Ik ben toch nog de hele dag aan het regisseren, heerlijk!”