Samen voor een nieuwe generatie vakgenoten

Kiek in de Techniek is een ambitieuze samenwerking tussen scholing en het bedrijfsleven. Het initiatief is ontstaan vanuit een gedeeld besef over het afnemend aantal technische vakmensen. Steeds minder jongeren kiezen voor een praktijkgerichte technische opleiding. Hierdoor wordt het voor onderwijsinstellingen steeds moeilijker om in deze richting te blijven investeren, waardoor de scholing en de behoeften van het bedrijfsleven verder uiteen dreigen te lopen. Met de gezamenlijke missie om jongeren te inspireren voor een technische carrière, bundelden het ROC en enkele enthousiaste bedrijven in 2022 hun krachten. Tien keer per jaar komen zij bijeen om gezamenlijk op te trekken voor de PR van het technische vak.

Een win-win situatie voor De Nooij Stainless

Eén van deze bedrijven en deelnemer vanaf het eerste uur is De Nooij Stainless. “Elke Nederlander is ongemerkt regelmatig met een product van De Nooij Stainless in aanraking gekomen”, aldus Winfred Ortse, sinds 2021 hier aan het roer. “Kiek in de Techniek is een unieke manier om mensen kennis te laten maken met de diversiteit van ons vak. Niet alleen jongeren, maar ook zij-instromers, van elk niveau en met een diverse achtergrond. Afgelopen editie viel me ook op dat het intern doorwerkt. Mijn collega’s kregen de kans om vol trots over hun werk te vertellen. Echt een positieve boost aan beide kanten. Dit maakt dat ik me graag inzet voor dit initiatief. Het kost tijd en energie, maar ik zie het gewoon bijna als een morele plicht om te zorgen voor werkgelegenheid, een nieuwe generatie vakgenoten op te leiden en kansen te bieden aan jongeren in onze regio.”

Het ambacht van de techniek

En kansen, die zijn er genoeg in de techniek. Het vakgebied is breed en rijk aan mogelijkheden. Zoals Winfred terecht opmerkt: "Het is een sector waarin iedereen zijn plek kan vinden; zowel denkers als doeners. Bij De Nooij Stainless, een bedrijf met diepe familiewortels, focussen we ons op rvs-plaatwerk en het bewerken van exotische materialen.” Winfred vervolgt: “We bestaan al sinds 1914 en mogen onszelf hofleverancier noemen. Toch lijkt het soms wel of we het best bewaarde geheim van Ede zijn. Met ons team van 18 vakmannen én -vrouwen werken we hier dagelijks aan essentiële, maar vaak niet-zichtbare producten. Denk bijvoorbeeld aan de in de energiemarkt noodzakelijke afscheiders voor vloeistoffen en gassen, maar ook aan voedselveilig laswerk en halffabrikaten voor machinebouw. Kleine, perfecte onderdelen die puur functioneel zijn. We leveren door heel Europa maar ook ‘gewoon’ hier om de hoek. Ons bekendste product wordt gebruikt in de vernevelaar op de groente- en fruitafdeling van Albert Heijn. Dus volgende keer als je daar bent, graag even aan ons denken” zegt Winfred lachend.

Een succesverhaal

De eerste editie van Kiek in de Techniek vorig jaar bleek gelijk een succes, met zo’n honderd deelnemers. Eén daarvan was de 55-jarige Barend. Deze Haagse monteur zocht na zijn verhuizing naar Ede een nieuwe baan en maakte via Kiek in de Techniek kennis met  LDL Bulkhandling. Hier vond hij een stukje van zijn oude wereld terug en LDL vond in Barend een schat aan ervaring. Al snel voelde hij zich thuis als werkvoorbereider en rechterhand van de werkplaatschef. Nu, bijna een jaar later, is Barend een onmisbare kracht en ziet hij zijn toekomst bij LDL tot aan zijn pensioen.

De gouden driehoek van bedrijfsleven, onderwijs en vakmanschap

Winfred nodigt vakgenoten van harte uit om zich aan te sluiten bij dit collectief. “Als maak-bedrijven in de techniek, elk met een eigen branche, kunnen we veel van elkaar leren. Natuurlijk, het invullen van openstaande vacatures is een doel op zich, maar wij kijken graag verder in de toekomst. Hoe we als Edese ondernemers samen kunnen zorgdragen voor de continuïteit en ontwikkeling van technische vakkennis. Ik zie het zelf als een gouden driehoek waarin bedrijfsleven onderwijs en toekomstige vakmensen samen optrekken voor een prachtige toekomst in de techniek!”

Een man aan het werk in een techniekfabriek

Deelnemende bedrijven Kiek in de Techniek

Bruil | Crosbyip | Fydro | Roseboom | PWR | Polymac | LDL Bulkhanding | De Nooij Stainless