Joris begint in Lunteren, waar hij in zijn eentje een bakkerij runt in een oude garage. “Ik dacht: hoe mooi zou het zijn om niet alleen brood te verkopen, maar een plek te creëren waar mensen ook kunnen zien hoe je brood maakt én ter plekke kunnen genieten van lekkere koffie of thee. Ik heb een tijd in Brussel gewoond en kwam vaak in een gelegenheid waar ze precies dit concept hadden. Het gaf veel sfeer dat er een bakkerij in dat pand zat, zodat je kon zien hoe het brood gemaakt wordt. Dat heeft mij geïnspireerd om dit zelf ook op te gaan zetten.”
Van droom naar realisatie
Toen de gemeente de monumentale panden op het kazerneterrein ter beschikking stelde voor ondernemers greep Joris deze kans. “We hebben een plan bij de gemeente ingediend, onder de noemer ‘Voedsel verbindt’, waarin we het idee van een open en transparante bakkerij met horeca in één ruimte hebben uitgewerkt. Toen we uitgenodigd werden om te komen kijken viel mijn oog gelijk op dit pand. Na een periode van restaureren en geschikt maken, openden we eind 2019 de deuren.”
En met succes. “Het creëren van verbinding is echt gelukt. Op zaterdag is het hier gewoon vol en staan de mensen soms zelfs buiten te wachten. Behoorlijk wat mensen die hier wonen komen uit de Randstad, waar je veel van dit soort plekken hebt. Hier zien ze dat terug. Je merkt dat de mensen behoefte hebben aan contact en dit pand geeft van nature al heel veel sfeer en ambiance. Dat maakt dat de mensen hier graag komen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit van tevoren niet had verwacht. Het is echt een verrassing.”
Extra vergaderlocatie
De bakkerij en horeca is niet het enige wat in het pand te vinden is. Boven de bakkerij is een vergaderlocatie ingericht. Ik dacht: “Als je dit erbij hebt is dat ideaal. Je hebt dan ook direct een eigen catering erbij. We hebben deze ruimte uitsluitend zakelijk beschikbaar en het loopt erg goed. Van bedrijven en scholen tot een ziekenhuis en de universiteit: we hebben een mooi aantal vaste klanten die regelmatig gebruikt maakt van de vergaderruimte. Op zaterdag hebben we hier zelfs iemand die yoga geeft. De ruimte wordt goed besteed.”
Uitdaging door groei
Ondanks de goedlopende bakkerij, loopt ook Joris tegen verschillende uitdagingen aan. “We maken ambachtelijk brood met natuurlijke grondstoffen en gebruiken geen broodmiddelverbeteraar. Meel is van nature iets variabel in samenstelling. Je moet dan ook goed opletten dat je dezelfde goede kwaliteit blijft leveren en het er ook nog mooi uitziet. Mensen betalen ervoor.”
Ook de groei van Jorisbrood is een uitdagende factor. “We groeien door, krijgen nieuwe klanten en ontwikkelen nieuwe producten. Daarvoor heb je ook ingrediënten- en verpakkingsopslag nodig. Omdat we in een monumentaal pand zitten mogen we niet uitbreiden. Dat maakt dat we naar andere oplossingen moeten zoeken en dat is soms best lastig. We zouden af en toe best wat meer willen doen.”
Positieve toekomst
Toch heeft het ruimtegebrek volgens Joris geen invloed op de toekomstplannen. “Ik hoop dat het over heel veel jaar nog steeds een plek is waar mensen graag komen voor het goede brood en de lekkere koffie. Daarnaast wil ik blijven bouwen aan verbinding met de wijk en met Ede. Ik probeer ook andere bakkers te inspireren om zo te gaan werken als we hier doen. Zo lopen er ook regelmatig bakkers mee. Ik zou het mooi vinden als er meer van dit soort locaties komen.”