Het begon bij zijn wens om met zijn bedrijf maatschappelijk betrokken te zijn. “Een aantal jaar geleden ben ik in contact gekomen met Werkkracht. Via hen heb ik één statushouder aangenomen en inmiddels zijn er vier in dienst. De eerste werkt hier nu vijf jaar en is van productiemedewerker uitgegroeid tot 3D-tekenaar op kantoor.”
Aandacht van groot belang
Wijnand heeft ondervonden dat het hebben van statushouders meer vraagt dan enkel ‘werkverschaffing’. “Het is belangrijk om veel aandacht aan die jongens te geven en blijvend te vragen hoe het privé én in hun land gaat. Ze hebben steeds weer een luisterend oor nodig. Zo heb ik ook een vluchteling in dienst die niet meer wil leren, maar alleen maar productie wil draaien omdat hij zoveel heeft meegemaakt. Je ontdekt dan dat het psychische en emotionele aspect hier een grote rol speelt. Hier heb ik ook een aantal keer een training voor gevolgd bij Werkkracht.”
Werkkracht als aanbeveling
Wijnand wil Werkkracht ook aanbevelen aan andere ondernemers. “Veel Nederlanders die technisch zijn, worden tegenwoordig zzp’er. Maar tegelijk heeft de markt deze technische mensen enorm hard nodig. De inzet van statushouders of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een enorm goede zet wat mij betreft. Daarbij zijn de vluchtelingen super gedreven. Ze willen ‘de beste jongen van de klas’ zijn, omdat ze ook merken dat ze hier vastigheid kunnen krijgen. Ze willen echt wat terugdoen.”
Samenwerken zorgt voor verbinding
Uiteraard brengt een gevarieerd pallet aan medewerkers ook de nodige uitdagingen met zich mee. “De Nederlandse jongens zijn soms jaloers omdat ze het idee hebben dat de vluchtelingen veel meer aandacht krijgen. Op het moment dat ik daar lucht van krijg ga ik altijd het een-op-eengesprek aan. Ook heb ik in zo’n situatie een keer een Nederlander bewust bij een vluchteling gezet, waarbij ze echt samen moesten gaan werken. Het mooie is: daardoor ontstond er ineens een nieuw beeld van de ander, wat weer zorgde voor begrip.”
Elkaar helpen
Niet alleen als het om personeel gaat zoekt Wijnand de verbinding, maar ook in de samenwerking met anderen kijkt hij naar de mogelijkheden dichtbij. “Exclusieve Schoorstenen valt onder de Hardeman Groep en daarbinnen wisselen we regelmatig productiemedewerkers uit. Op die manier helpen we elkaar. Maar ook al onze partners zoeken we zo dichtbij mogelijk. Zo doet Snellen Transport onze logistiek en werken we samen met Hendrikse Machines en Isero voor het leveren van wagens en materialen. En dat alles in een straal van een paar honderd meter.”
Investeer in elkaar
Dat laatste is dan ook wat Wijnand andere ondernemers mee wil geven: “Weet wat je buurman doet. Investeer in elkaar. De meeste bedrijven hier kunnen prima met elkaar samenwerken, alleen ze weten vaak niet wat de ander doet. Gun je buurman ook de handel. Dan creëer je pas een echte win-win.”