Het World Food Center: dé plek waar voedsel verbindt

Het World Food Center, op de voormalige Maurits- en Frisokazerne is dé food-ontmoetingsplek. Waar mensen wonen en werken, waar organisaties zich vestigen en waar bezoekers spelenderwijs alles over voedsel te weten komen. WholeFiber is één van de 60 bedrijven die zich in het WFC gevestigd heeft. Met een speciaal opgerichte community probeert Julian Leijser ondernemers van bedrijven zoals WholeFiber binnen het WFC met elkaar te verbinden.

Ondernemers verbinden

Eind 2022 heeft Julian dit initiatief nieuw leven ingeblazen. Het belangrijkste doel van de community is om de bedrijven die in het WFC ondernemen met elkaar te verbinden. “Er zijn veel verschillende bedrijven gevestigd en er is veel gaande. Startups hebben hier hun eigen focus. Elke ondernemer die hier zit gaat ergens voor. Hoe mooi zou het zijn als er meer verbinding wordt gelegd tussen alle partijen die er zijn? Met onze community proberen we ze te verleiden om met elkaar te in gesprek te gaan, bijvoorbeeld via borrels. Ook organiseren we elke laatste donderdag van de maand een lunch, waar steeds een ander bedrijf zich kort mag presenteren.”

Samen pionieren

WholeFiber is één van de startups die gevestigd is in het WFC. Het bedrijf bestaat ruim twee jaar en heeft als missie om zoveel mogelijk mensen te helpen om controle te krijgen over hun dieet, gezondheid en kwaliteit van leven. Dit doen ze met hun product WholeFiber. Knapperige puur natuur groente, dat zeer rijk is aan prebiotische vezels en daarmee de darmgezondheid verbetert. Marianne is manager van WholeFiber en herkent het belang van verbinden met andere ondernemers. “De ondernemingen die hier zitten hebben bijna allemaal dezelfde achtergrond, namelijk de food & agribusiness. Dat maakt het heel fijn om met elkaar te kunnen sparren. Als mensen vragen hebben dan help je elkaar. Omdat het voornamelijk startups zijn die hier ondernemen, loop je vaak tegen dezelfde uitdagingen aan. Dat kun je dan eenvoudig met elkaar bespreken. Je pioniert samen.”

Centrale ligging in de regio Foodvalley

Daarnaast biedt het WFC volgens Marianne nog meer voordelen voor het bedrijf: “Het World Food Center ligt in de regio Foodvalley en heeft daarmee en centrale plek in Nederland. We werken heel veel samen met de Wageningen Universiteit & Research. Daarnaast is het World Food Center een praktische plek, dicht bij het station. Het WFC voldoet aan alle wensen en is voor ons een perfecte locatie. Het is een centraal punt en dat schakelt makkelijk met alle partijen. Onze oorsprong liggen qua teelt en productielocatie in Flevoland. Het is superfijn dat we daarnaast met ons kantoor ook een mooie locatie hebben in Ede. We werken graag in de Frizokazerne in het World Food Center.”

Samenwerken

Ook Julian herkent de voordelen die het WFC biedt voor ondernemers. Tegelijk ziet zij ook nog veel meer potentie voor de toekomst. “Binnen onze community hebben we ook een team dat zich richt op de World Food Experience: een thema-attractie over voedsel, die bezoekers meeneemt op een persoonlijk voedselavontuur. De Experience wordt momenteel ontwikkeld en komt in de Mauritskazerne hier op het terrein. Het wordt een Experience over voedsel: qua opzet vergelijkbaar met Nemo en Corpus, maar dan helemaal gericht op eten. We willen kinderen en jongeren ook laten ontdekken hoe voedsel groeit en ontwikkelt. Het WFC groeit -mede door de experience- steeds verder uit tot food-hub. Dit maakt het World Food Center zowel voor bezoekers als werknemers aantrekkelijk. Ons doel is dat mensen elkaar opzoeken, vertrouwen en gaan samenwerken. Zodat één plus één drie wordt.”