Nieuwe stap

Voordat Arjon de stap naar Hardeman maakte, werkte hij altijd in de dienstverlening. Hij merkte dat hij toe was aan een nieuwe stap. “Het leek me altijd al leuk om met een concreet product te gaan werken. Mijn huidige compagnon Marco, die ik al privé kende, had deze kans voorbij zien komen en benaderde mij met de vraag of ik het leuk zou vinden om dit samen met hem te gaan doen. Vol enthousiasme ben ik met hem samen deze uitdaging aangegaan.”

Hard werken en doorgaan

Het werken in gemeente Ede en specifiek in Lunteren, vraagt van Arjon dat hij de taal leert spreken. Soms een aardige uitdaging wat hem betreft: “Lunteren is een klimaat op zich. Iedereen is enorm nuchter en ‘mouwen opstropen en gaan’ is de mentaliteit die hier heerst. Dat maakt dat de arbeidsethos enorm hoog is. Van klanten krijgen we dat ook terug: ‘Bij Hardeman gaan ze altijd door, al is het tot 22:00 uur ’s avonds. Ze regelen het gewoon’. Tegelijk merk ik ook dat deze pragmatische houding er bij ons voor zorgt dat er soms te weinig procesmatig gewerkt wordt. Het is ook erg belangrijk om goede werkafspraken met elkaar te maken en volgens bepaalde patronen te werken. Dat maakt alles veel efficiënter. Met dat punt zijn Marco en ik dan ook hard aan de slag gegaan.”

Restmateriaal als brandhout voor het pand

Een ander thema waar Hardeman hard in investeert is duurzaamheid. Zo liggen er ruim zevenhonderd zonnepanelen op het pand en wordt het zaag- en freesafval gebruikt voor de verwarming van het pand. Accountmanager Marcel, die ondertussen ook aangeschoven is, licht toe: “We werken veel met hout en hebben dus ook veel restmateriaal. Aan de voorkant proberen we een optimalisatieslag te maken in de tekeningen: hoe teken je zo efficiënt mogelijk? Maar ook in de productie proberen we dit principe toe te passen, door te kijken hoe je restmateriaal zo slim mogelijk combineert met een andere klus waar hout voor nodig is. Het restmateriaal wat uiteindelijk nog overblijft wordt verpulverd tot snippers en gaat de ketel in. Daar stoken we de vloerverwarming van. We werken dus volledig gasloos.”

'Maak een hard statement door te certificeren'

Daarnaast is Hardeman als tweede bedrijf van heel Nederland STIP-gecertificeerd, wat inhoudt dat er uitsluitend verantwoord geproduceerd hout wordt ingekocht én dus ook verkocht. Arjon: “Ik schrok er wel van dat wij pas het tweede STIP-gecertificeerde bedrijf in Nederland zijn. In de praktijk werkt misschien wel 90% van de bedrijven met uitsluitend gecertificeerd hout, maar bijna niemand durft een hard statement te maken door zich te certificeren. Je faseert je dan namelijk sneller uit bij grote ketens die gewoon voor de laagste prijs gaan. Ik vind het belangrijk dat je hier gewoon kleur in durft te bekennen.”

Bouwen aan een duurzaam netwerk

Arjon en Marcel voeren niet alleen een eigen duurzaamheidsagenda, maar zien ook een grotere opdracht liggen. Arjon: “Wij hebben ook de opdracht om klanten of architecten te sturen in duurzaamheid. Eén van de manieren waarop we dit willen bereiken is door de samenwerking te zoeken met architecten en leveranciers waarmee we onze klanten kunnen bedienen, die in ‘dezelfde bloedgroep’ zitten en net zo tegen duurzaamheid aankijken. Marcel: “Momenteel wordt er vanuit de architect soms materiaal aangeschreven waar wij niet mee willen werken. Het zoeken naar alternatieven zorgt uiteindelijk voor een hogere prijs bij de klant. Op het moment dat wij architecten aan de voorkant al meer mee kunnen nemen in duurzame keuzes, leert de architect buiten bestaande kaders te denken, wordt de afstemming beter én krijgt de klant het beste ontwerp met de meest goede prijs.”

Lokaal ondernemen

Uiteindelijk hoopt Arjon een netwerk zoveel mogelijk in de omgeving op te bouwen, want ook dat zorgt voor een positieve footprint. “We houden er al rekening mee bij het aannemen van mensen. Hoe meer ze op de fiets kunnen komen, hoe beter. Ook zouden we graag meer lokaal en regionaal willen werken, zodat we minder reisbewegingen hebben. Uiteindelijk willen we op alle vlakken bouwen aan duurzame relaties.”