Eerste alinea

Fast forward naar 2024: Bambook staat als een huis. Met de vier studievrienden nog altijd aan het roer werken er inmiddels zo’n 14 mensen. Vanuit hartje Ede bieden zij wereldwijd een stijlvol nieuw hoofdstuk tegen papierverspilling: the write side of history!

Studentenbedrijfje of jonge ondernemer?

Met Richard Aangeenbrug, één van de vier oprichters, gaan we nog even terug naar die beginjaren. “Met dank aan onze studenten OV-jaarkaart hebben we heel Nederland gezien, van zweverige beurzen tot zakelijke congressen. Drukkerijen lachten ons soms gewoon uit, terwijl andere ondernemers ons wel wilden helpen. Het maakte een groot verschil of we ons presenteerden als ‘studentenbedrijfje’ of ‘jonge ondernemers’. Het laatste opende magisch genoeg deuren.  Een ‘dappere start-up’ klinkt natuurlijk ambitieuzer dan een ‘verplicht studentenbedrijf’, verteld Richard lachend.”

Netwerken, netwerken, netwerken

Richard: “Een groot deel van onze vliegende start hebben we te danken ons netwerk. Met een budget van nul hebben we ons netwerk ingezet voor hulp in ruil voor wederdiensten. Een les die ik hieruit heb meegenomen is dat er zich vaak kansen voordoen op plekken die je het minst verwacht. Ook hebben we veel gebruik gemaakt van gratis publiciteit, bijvoorbeeld door in komkommertijd ronkende persberichten te versturen.” Crowdfunding bezorgde de heren de benodigde investering en een samenwerking met de Edese drukkerij GVO was het laatste stukje dat perfect op z’n plaats viel om Bambook te laten groeien.

De wereld veroveren

De focus van Bambook ligt op herbruikbare notitieblokken. Doorlopend experimenteren ze met andere productlijnen, bijvoorbeeld flashcards en draagbare whiteboards. De notitieblokken hebben in Nederland een sterke marktpositie en Duitsland is goed voor een kwart van de omzet. Richard: “Internationaal zakendoen hangt sterk af van culturele kennis. Daarom werken we in Duitsland met een native sales agent en hebben we een Frans-Nederlandse collega in dienst. Bij het betreden van een nieuwe markt starten we altijd met de consumentenmarkt via onze webshop en breiden dan uit naar B2B als de respons goed is."

Toekomstvisie en uitdagingen

De visie van Bambook is ambitieus: tegen 2030 willen ze dat meer dan zes miljoen mensen wereldwijd hun producten gebruiken. Dat zou minstens zeventig miljoen vellen papier besparen. Maar, zoals bij elk bedrijf, zijn er ook uitdagingen. "Onze producten worden veelal ingezet als geschenk. Dus zodra de economie hapert, voelen we dat direct" aldus Richard. Een andere uitdaging is de keuze tussen focussen op één producttype of uitbreiden naar andere doelgroepen. Richard: “Bambook is eigenlijk het laatste schrift dat je nodig hebt, wat enorm duurzaam is, maar weinig herhaalaankopen genereert. Hoe blijven we dan toch relevant en innovatief?” Richard vervolgt: “Soms mis ik die begintijd, waarin we met dit soort vraagstukken frank en vrij konden pionieren. Je hebt nu toch een bedrijf met verantwoordelijkheden. Gelukkig zitten we met z’n vieren nog steeds op één lijn, allemaal met een andere rol, maar sterk als team.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid zit verweven in alles wat Bambook doet. "De vergadertafel waar we nu aan zitten, is bijvoorbeeld gemaakt van een oude gymzaalvloer. Ons beleid is om geen nieuwe spullen te kopen, maar te kiezen voor tweedehands of als het niet anders kan de meest duurzame optie”, legt Richard uit. Ook produceert het bedrijf bewust in Nederland in plaats van bijvoorbeeld China. Richard: “Deze filosofie heeft ons gebracht waar we nu zijn, klaar om verder de wereld te veroveren!”

Richard Aangeenbrug

Richard begon in 2011 met zijn studie Bedrijfskunde aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE). Drie jaar later startte hij met drie studievrienden Bambook als ‘studentcompany’. Dagelijks fietst hij van Veenendaal naar het Bambook-kantoor in het centrum van Ede.