Anne herinnert zich hoe hij als jongste zoon van het gezin aan de keukentafel zat. Het was niet vanzelfsprekend dat hij het bedrijf van zijn vader en opa zou overnemen, maar zijn oudere broers hadden andere plannen. “Toen zei ik: dan wil ik wel! Daarmee was het beslist.”
Zo ver was het echter nog niet: Anne moest eerst nog naar school en aanvullende opleidingen afronden. “Elke vrijdag na school ging ik met mijn vader langs de bouwprojecten. Ook in de vakanties hielp ik mee. Persoonlijk heb ik diverse functies doorlopen: calculator, werkvoorbereider, projectleider et cetera. Zo leer je het vak kennen. In 1992 droeg mijn vader het bedrijf aan mij over.”
Doe mij ook zo’n boerderij!
Dit jaar bestaat Driesten Harskamp honderd jaar. Het bedrijf begon toen Anne's opa, Gijsbert van Driesten, zijn eigen boerderij bouwde. Boeren uit de omgeving wilden ook zo’n boerderij als 'Gies'.
Anne: “Opa was een ondernemer met lef, altijd bereid risico's te nemen. Ik heb ’t nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik ‘t wel kan: zo’n man. Hij was zijn tijd ook ver vooruit. Hij produceerde prefab kippenhokken en bracht ze met paard en wagen naar zijn klanten, lang voordat 'prefab' een begrip was.”
Kerkenbouwer
Driesten Harskamp bouwt en verbouwt nog steeds woningen, maar de kippenhokken zijn passé. Het bedrijf heeft door de jaren heen ook scholen, supermarkten, zorg- en overheidsinstellingen gebouwd. En winkelcentra in kleine kernen als Achterberg en recent Wekerom. Ook verduurzaming en restauraties van soms al eeuwenoude panden zijn projecten in de portfolio.
In de regio staat het bedrijf vooral bekend als ‘de kerkenbouwer’, met projecten als de Pniëlkerk in Veenendaal en de Ontmoetingskerk in Rhenen. Anne: “Er zijn jaren geweest waarin we wel twee kerken per jaar bouwden! We werken met 65 man aan ongeveer 15 projecten tegelijk. Deze liggen binnen een uur rijden van Ede. Onze jongste medewerker is 14 jaar en de oudste de 72 jaar al gepasseerd.
Verbinding
Is er een project dat Anne niet op zou pakken? Anne denkt even na: “Geen project is te gek voor ons, maar het moet passen bij de bedrijfscultuur. Een bar of dancing zie ik ons niet snel bouwen.” De bedrijfscultuur is belangrijk voor Driesten Harskamp. Als familiebedrijf van meer dan een eeuw oud, is ‘zorgen voor elkaar’ diepgeworteld.
Anne: “Loyaliteit, betrouwbaarheid en kwaliteit zijn essentieel. We noemen onszelf niet voor niets ‘De Verbindende Bouwer’. Het is belangrijk om nauw samen te werken met opdrachtgevers en architecten, maar ook om waardering te tonen aan onze medewerkers en onderaannemers.”
Rembrandt
Anne kijkt naar de afdruk van Rembrandts schilderij ‘De Verloren Zoon’ in zijn kantoor: “Iedereen moet zich gezien en gewaardeerd voelen. Het boek van Henri Nouwen over dit verhaal raakt mij. “Dat God, afgebeeld als vader, al die jaren op de uitkijk bleef staan naar zijn Zoon.”
Rembrandt schilderde de vader met een grove mannenhand, als teken van de Vaderlijke zorg en een zachte vrouwenhand als teken van de liefde van de Zoon. Op deze afbeelding staat geschilderd: ‘Wie je ook bent, wendt je naar Mij toe en word behouden.’ Het is een afbeelding die voor mij in het persoonlijk leven ook veel betekent.”
Circulair bouwen
Hoe ziet de toekomst eruit voor Van Driesten Harskamp eruit? Anne: “We zijn niet onverwoestbaar, maar na honderd jaar maak je je minder zorgen over crisis of politieke veranderingen. We volgen ontwikkelingen zoals circulair bouwen en hout-skeletbouw met grote interesse. Betonnen constructies moeten herbruikbaar zijn en 3D-printers kunnen een grote rol gaan spelen in de bouw. Uitbreidingen van dorpen en steden vinden nog steeds plaats en daarnaast heeft binnenstedelijk bouwen de toekomst. Waar woningen gebouwd worden, zal ook gewerkt en gecreëerd worden. Wij zien dus nog volop kansen! Hoe het ook gaan zal: wij zijn er klaar voor.”