Netcongestie
Netcongestie ontstaat wanneer er onvoldoende capaciteit is op het elektriciteitsnet om aan de vraag naar stroom te voldoen. Ook in Ede hebben we hier mee te maken. Op dit moment zijn er binnen onze gemeente alleen nog kleinverbruik (3x 80A) aansluitingen beschikbaar. Heeft jouw bedrijf meer stroom of een grote aansluiting nodig? Dan kom je op een wachtlijst.
Wil je meer weten over Netcongestie? Kijk dan op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(Verwijst naar een externe website) (RVO).
Hier vind je ook een stappenplan om je energievoorziening slimmer te maken(Verwijst naar een externe website).
Wat doet gemeente Ede om dit op te lossen?
Wij werken samen met de netbeheerder aan de opwaardering van het energienet. Helaas verwachten de netbeheerders pas in 2030 voldoende capaciteit te hebben om nieuwe aanvragen te kunnen honoreren. Tot die tijd worden nieuwe aansluitingen of uitbreidingen via een wachtlijst geregeld. Helaas heeft de gemeente hier geen directe invloed op.
Subsidies van de gemeente
De gemeente biedt subsidies aan die gericht zijn op het oplossen van netcongestie en op het optimaal benutten van grote daken voor zonnepanelen of solarcarports.
- Wil je onderzoeken of jouw dak of terrein geschikt is voor zonnepanelen? Dan kan jouw bedrijf in aanmerking komen voor de subsidie Haalbaarheid Zonnepanelen. Hierbij krijg je (een deel van) de kosten voor het voorbereidende onderzoek van ons vergoed.
Wat kun je als bedrijf zelf doen?
Slim omgaan met je energieverbruik
Kijk naar je bedrijfsprocessen en meet hoeveel stroom ze verbruiken en op welke momenten. Met die inzichten kun je slimme keuzes maken. Bijvoorbeeld: moeten alle heftrucks na een dienst tegelijk opladen? Of kun je ze gespreid opladen? Kunnen opstartmomenten van machines verspreid worden, zodat er niet overal tegelijk stroom nodig is?
In de brochure van de provincie Gelderland: ‘Eerste hulp bij netcongestie’(Verwijst naar een externe website) vind je handige tips.
Energie besparen
Energie die je niet verbruikt, hoeft ook niet via het net geleverd te worden. Kijk kritisch naar besparingsmogelijkheden in je processen en gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van conventionele verlichting door energiezuinige alternatieven of het verbeteren van isolatie, vooral als je elektrisch verwarmt. Hiermee kun je het energieverbruik verminderen en capaciteit vrijmaken voor andere processen.
Het energieloket voor bedrijven kan je hierbij ondersteunen. Het advies van het energieloket is gratis en vrijblijvend.
Samenwerken aan oplossingen
Samen energie opwekken
Als jouw bedrijf meer energie nodig heeft, maar geen extra capaciteit krijgt, kun je overwegen om zelf energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen in combinatie met een accu. Misschien heb je zelf geen ruimte, maar hebben je buren dat wel. In dat geval kun je samen afspraken maken om zonnepanelen op het dak van je buren te leggen en deze achter je eigen meter aan te sluiten, zodat jij de opgewekte energie direct kan gebruiken. Bijvoorbeeld om daarmee je laadpalen van energie te voorzien. De netbeheerder kan meedenken en adviseren.
Energyhub
In een energyhub wisselen meerdere bedrijven energie met elkaar uit en stemmen het energieverbruik op elkaar af. Bedrijven krijgen een gezamenlijk contract bij de netbeheerder met een piekvermogen dat voor de hele groep geldt. Voor het oprichten van een Energyhub zijn ingrijpende maatregelen nodig. Ook zijn duidelijke afspraken en investeringen nodig om het energieverbruik daadwerkelijk op elkaar af te stemmen. Toch is deze aanpak de meest toekomstbestendige optie.
Netbeheerders zullen deze contractvormen de komende tijd gaan aanbieden, dus het is belangrijk dat bedrijven die hierin geïnteresseerd zijn, voorbereid zijn en plannen maken op hun bedrijventerrein om dit op te zetten zodra de mogelijkheid zich voordoet.
Op de website van de RVO vind je een juridische toolkit voor het oprichten van een EnergyHub(Verwijst naar een externe website).
Zie ook
Wil je meer weten over netcongestie of oplossingen voor jouw bedrijf? Bekijk de volgende bronnen:
- website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland(Verwijst naar een externe website)
- Kennis, netwerk en begeleiding voor toekomstbestendige bedrijventerreinen(Verwijst naar een externe website) - Programma Verduurzamen Bedrijventerreinen
- Toolkit voor de oprichting van(Verwijst naar een externe website) EnergyHubs - Invest-NL en Kennedy Van der Laan
- Congestiemanagent(Verwijst naar een externe website) - Partners in energie
- Meeste gestelde vragen over Netcongestie(Verwijst naar een externe website) - Ondernemen.nl
- Capaciteitskaart(Verwijst naar een externe website) - Netbeheer Nederland
- Netcongestie voor inwoners(Verwijst naar een externe website) - Groene metropool regio Arnhem en Nijmegen