Open dag FieldLab SmartBase Driesprong Ede

“Een sterkere krijgsmacht door innovatie en vergroening”

Defensie opent in de Nationale Klimaatweek haar deuren voor het grote publiek. Op vrijdag 29 oktober krijg je op de kazerne Ede Driesprong een bijzonder kijkje achter de schermen. Je komt terecht bij het zogeheten FieldLab SmartBase. Hier wordt gebouwd aan het legerkamp van de toekomst.

Defensie werkt er samen met het bedrijfsleven en kennisinstellingen aan duurzame innovaties die de krijgsmacht moeten versterken. Verduurzaming gaat niet zonder slag of stoot, weten de militairen. Ze vertellen over de laatste ontwikkelingen en gaan graag met je in gesprek. Je wordt welkom geheten door kolonel Schoonderbeek, commandant Innovatie Landmacht.

Op de kazerne krijg je allerlei innovatieve en groene oplossingen te zien die goed zijn voor de operatie én voor de leefomgeving.

Demonstraties

Energieneutraal kampement

Op het FieldLab SmartBase in aanbouw, wordt geëxperimenteerd met manieren om op missie groene energie op te wekken, op te slaan en efficiënt te gebruiken. Voorbeelden:

  • Draagbare zonnepanelen die vooral handig zijn voor hoog mobiele eenheden als het Korps Commandotroepen en de Luchtmobiele Brigade.
  • Een geïsoleerde legertent met zonnepanelen voor energieverbruik van aanwezige faciliteiten, zoals een keuken, laptop en de airco.
  • Duurzame verlichting met ledlampen, gevoed door zonnepanelen, die aangaan als je langsloopt en nog meer voordelen hebben. 
  • Een zogenaamde ‘energiehub’. Dat is een knooppunt in het netwerk waar verschillende energiesoorten samenkomen en waarvan mensen in de omgeving gebruik kunnen maken.
  • Een Energy metering kit, een slimme meter om het energieverbruik zelf in de gaten te houden.

Groene voertuigen

Op de kazerne rijden elektrische legervoertuigen rond die worden in gezet voor ‘heimelijk’ optreden. Het grote voordeel is dat ze nagenoeg geluidloos zijn en dus merkt de vijand ze minder snel op. Voorbeelden:

  • Elektrische Raider van het Korps Commandotroepen
  • E-Quad en elektrische motor voor de special forces
  • E-fennek verkennings- en bewakingsvoertuig van het leger

Praktische informatie

Locatie en routebeschrijving

Adres: Legerplaats Ede Driesprong Hessenweg 2, Ede. 

Via station Ede-Wageningen is de locatie goed met de bus of fiets te bereiken. De bushalte is op zo’n 3 minuten lopen van de locatie en het is ongeveer 20 minuten fietsen vanaf het station. Kom je met de auto? Er zijn parkeerplaatsen beschikbaar, op aanwijzing van defensiepersoneel ter plaatse.

Tijden

Kom langs tussen 12:00 en 17:00 uur.

Privacy en veiligheid

Houd rekening met de geldende coronamaatregelen. Neem je coronatoegangsbewijs mee en ook een geldig identiteitsbewijs.

Op en om het terrein kunnen foto´s en video-opnamen gemaakt worden voor publicatie op internet. Bijvoorbeeld voor Defensie.nl, als verslaglegging van het evenement. Als je niet op de foto op film wilt, dan kun je dit aangeven bij de fotograaf of cameraman.

Aanmelden

De open dag op vrijdag 29 oktober is gericht op bedrijven en (rijks)ambtenaren. Meld je aan via innovatie.landmacht@mindef.nl. Vermeld in deze email je voor- en achternaam, welke organisatie je vertegenwoordigt en met hoeveel mensen je langs wilt komen.

Houd rekening met een maximaal aantal bezoekers.