Tweede editie The Boardroom Ede sluit af met een spetterende finale

Ik weet zeker dat het me gaat lukken. Is het niet over een jaar, dan over vijf jaar’. Met deze woorden eindigde Hermen van den Berg (15) zijn wervelende pitch in de finale van The Boardroom Ede 2022 op woensdag 23 februari. De jury was zichtbaar onder de indruk van zijn enthousiasme, overtuiging én bedrijfsplan om de krachtsport Calisthenics toegankelijk te maken voor leeftijdsgenoten en beloonde hem met een aanmoedigingsprijs van €125,-. Overhandigd door jurylid, wethouder Jan-Pieter van der Schans.

Hermen is één van 18 boardmembers van de tweede editie van The Boardroom Ede. In dit trainingsprogramma krijgen jongeren uit de gemeente Ede en omgeving de kans om van inspirerende ondernemers, bedrijven en professionals te leren hoe je van een idee een eerste business maakt. Wethouder Jan Pieter van der Schans: ,,Ondernemen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Een goed idee kan zomaar een bedrijf worden. The Boardroom Ede is de perfecte proeftuin om daar aan te werken.’’

Zo gaf tech-bedrijf WeTransfer in deze editie een training over Design Thinking, deelde reclamebureau De Indruk waardevolle lessen over marketing en maakteen de confectiemakers Fabriek Fris de deelnemers bewust van maatschappelijk ondernemen. ‘Het is les krijgen van dé experts’ vertelt boardmember Goos de Haas (16), 4 havo leerling van Christelijk Lyceum Veendendaal. ‘Bij The Boardroom leren we dingen waar je nu en later écht iets aan hebt’. Zijn droom is om samen met zijn vriend Stijn een foodtruck te bouwen en zodra hij 17 is op verschillende  festivals te staan.

Ondernemerschap leeft onder jongeren, zo blijkt uit recente cijfers van de Kamer van Koophandel. In 2021 verdubbelde het aantal startende ondernemers onder de 18 jaar ten opzichte van 2019. Om Edese jongeren te stimuleren in hun ondernemende ambities en vaardigheden lanceerde de gemeente Ede in 2020 The Boardroom Ede, in samenwerking met Team Ollie. The Boardroom organiseert naast een trainingsprogramma van 12 weken ook masterclasses op middelbare scholen in Ede. Loïs van de Vegt (15), 4 vwo-leerling van het Marnix College deed dit jaar aan beide activiteiten mee. ‘Ik weet nog precies wat ik na mijn middelbare school wil gaan doen. Psychologie vind ik interessant en ondernemen ook. Dat kan ik misschien combineren’. Ze besloot deel te nemen aan The Boardroom, naar aanleiding van een masterclass op school. ‘Twee oud-leerlingen van onze school vertelden dat ze in de vierde klas begonnen met huiswerkbegeleiding op school. Inmiddels hebben ze 3 vestigingen in Ede, Barneveld en Veenenedaal. Dat was echt super inspirerend’

Wellicht dat de winnaar van The Boardroom Ede 2022 vergelijkbare successen gaat boeken in de toekomst. Gwen Harmsen, 6 vwo-leerling van het Marnix College, werd tijdens de finale door de jury uitgekozen als meest overtuigende, jonge ondernemer. Haar bedrijf “Edese oppas” biedt last-minute oppas voor ouders ‘die omhoog zitten’. Jurylid Hoeshmand Mahmoed, die zelf een bijdrage leverde aan het trainingsprogramma, prees haar bedrijfsplan: ‘je hebt mooie stappen gemaakt, duidelijk verdienmodel, een netwerk aan oppassers en een service die ik als jonge vader ook graag zou gebruiken’. Gwen was blij verrast met haar prijs van €250,- en gemotiveerd om verder te gaan. ‘Volgend jaar wordt voor mij een tussenjaar. Dat heb ik nog meer tijd om te werken aan mijn onderneming. Daar heb ik zin in!’.