'Open vuren en roken zien wij als grootste gevaar'

Voor inwoners van gemeente Ede en ondernemers rond de Veluwe is natuurbrand een reëel gevaar. Wij spraken Thij Verspaget, eigenaar en directeur van Park Berkenrhode die zelf al eens te maken kreeg met een brand. Welke maatregelen neemt hij om de kans op natuurbrand te verkleinen?

Park Berkenrhode ligt direct naast een natuurgebied. Wat doen jullie om branden in de natuur en op het park te voorkomen? 

“Wij attenderen onze gasten bij de ingangen van het bos op het rookverbod. Daarnaast zijn open vuren niet toegestaan, zoals voorheen met vuurschalen en BBQ's op kolen. Gasten die zelf BBQ-sets meenemen, mogen die niet gebruiken, omdat ze vaak makkelijk omvallen. Ook blijven soms smeulende kooltjes achter op het gras.”

“Ons personeel mag alleen bij de kantine roken en niet elders in het park. Bij extreem droge periodes hanteren wij een streng controlebeleid. Dit houdt in dat ons personeel extra alert is en dat de beheerder ’s avonds extra controlerondes loopt om de veiligheid te waarborgen.”

Jullie hebben zelf ook al te maken gehad met een brand. Wat hebben jullie gedaan om herhaling te voorkomen?  

“Om natuurbrand te voorkomen hebben we dus de buitenhaarden afgesloten. Alle vuurschalen zijn verwijderd en het gebruik van zelf meegebrachte BBQ-sets is niet toegestaan. Voor het huren van een gas- of elektrische BBQ verwijzen wij onze gasten naar onze website. Ook hebben we diverse beplanting verwijderd of teruggesnoeid. Brandbare hagen, zoals coniferen, zijn vervangen door beukenhagen, taxus en groene hulst."

“De recreatiechalets die te dicht op elkaar stonden hebben we met een actief terugkoopbeleid opgekocht en verwijderd van het park. Als we nieuwe chalets plaatsen, houden we rekening met de onderlinge afstanden en het risico op vuuroverslag.”

Hoe is de brand die jullie hebben gehad ontstaan en hoe hebben jullie gehandeld? Moest er worden geëvacueerd?

“Er is een brand ontstaan, vermoedelijk door een smeulende buitenhaard. Dit gebeurde 's nachts. Op dat moment stond het chalet leeg. Bij alle omliggende woningen zijn gasten uit hun woningen gehaald en overgeplaatst naar een ander chalet binnen ons park. We hebben deze gasten van noodvoorzieningen voorzien, zoals koffie, thee, eten, toiletpapier en toiletartikelen. Bovendien hebben we snel de bedden opgemaakt zodat de kinderen weer naar bed konden.”

“De brandweer werd opgevangen door een van onze medewerkers, die hen begeleidde naar het kavel en zorgde dat ze de juiste brandput voor de watervoorziening konden gebruiken. De slagbomen zetten wij dan altijd gelijk open om vrije doorgang te creëren. De volgende dag zijn er direct dranghekken geplaatst met grote zijlen om het terrein af te schermen.”

Was er sprake van dat het vuur zou overspringen op het bos of ander natuurgebied? En deed de brandweer daar iets aan om dat te voorkomen? 

"Een van de bomen is zwartgeblakerd en die hielden ze nat bij het blussen. Hierdoor werd dit verder geen risico voor overslag naar het naastgelegen bos." 

Hoe informeren jullie bezoekers nu over de risico’s en gevaren? En wat voor richtlijnen geven jullie ze dan mee?

“Bij droogte controleren wij de brandrisiconiveau. Bij fase 2 wordt bij de slagboom, bij de in- en uitgaande poort, een flyer van code rood opgehangen. Deze flyer hangen we ook op bij de receptie en op de ramen van het restaurant. Bij het inchecken krijgen gasten een flyer mee om extra alert te zijn op open vuren. Ons personeel spreekt gasten aan die op ons park roken tussen alle (droge) tuinen en verzoekt hen dit alleen op het betegeld terras van hun woning te doen. Ook wordt er bij natuurbrandrisico een melding verstuurd naar alle gasten via onze Berkenrhode-app.”

Wat vinden jullie de grootste risicofactor als het gaat om brand? 

“Open vuren en roken zien wij als grootste gevaar. Dit jaar is het uiteraard allemaal erg nat en groen op het park. Maar voorgaande jaren waren de verdroogde tuinen en het bos zeker een groter risico waar we erg alert op zijn.” 

Wat zouden jullie bezoekers op het park en andere toeristen en inwoners van mee willen geven als het gaat om het voorkomen van een natuurbrand?

“Let op met open vuren, roken in de natuur en het weggooien van blik en glas. Volg instructies op van de medewerkers.”

Is er verder iets wat jullie over het onderwerp natuurbrand willen delen? 

“Laten we samen zorgen voor het welzijn van de natuur. Onze vakantiegasten komen hier vooral om te genieten van de prachtige omgeving. Wij genieten zelf ook elke dag van de schitterende Veluwe en zijn trots dat we onze gasten hiermee kennis kunnen laten maken. Laten we goed op de natuur letten, zodat we er allemaal nog lang van kunnen blijven genieten.”